Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

A szülő új párkapcsolata

2014. március 13. - Gyermekpszichológus

Válás után mennyi idővel lehet bemutatni a gyereknek az új partnert? Mit mondjunk, ki ő mostantól neki? Mostohaanya/apa, nevelőanya/apa? Mi lesz, ha nem fogadja majd el?

A Hegyvidék Televízió Minőségi Idő című műsorában arról beszélgettünk, mire figyeljenek, hogy a gyermek a legkevésbé sérüljön a válás során VIDEÓ>>>>>

 

A legújabb statisztikák szerint Magyarországon a megkötött házasságok közel fele válással végződik. Ebből kifolyólag a család fogalma átértelmeződik. Sokan kötnek új házasságot, vállalnak közös gyereket, vagy nevelik társuk előző házasságából származó gyerekeit. Ezeket a családokat a rendszerszemléletű pszichológia mozaikcsaládnak nevezi.

Milyen a jó mozaikcsalád?

Olyan, ahol hagynak időt mindenre!

mozaikcsalád.jpg

Ha egy családban válásra kerül a sor, a gyermekek felé a változásokat fokozatosan érdemes kommunikálni. Igaz ez a szülő új párkapcsolatára is. Amikor bemutatásra kerül a sor, jobb ha először külső, semleges helyen történik a találkozás. El lehet menni egy közös programra, játszótérre vagy akár egy étterembe. Sokan ilyenkor még csak új barátként emlegetik a párkapcsolatot, de idővel „be kell vallani” az igazságot. Akárcsak a válás esetében, ilyenkor is legyünk őszinték a gyerekkel, megelőzve ezzel a találgatásokat. Idővel eljöhet a partner a közös lakásba, egy-egy vacsorára vagy programra, így az összeköltözés egy folyamat része. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyerekek így jobban elfogadják az új partnert, és hamarabb tudnak egy idegen felnőtthöz kötődni. Több szülő is beszámolt azonban róla, hogy az idő múlásával megváltozik a gyerek, mégsem fogadja olyan jól az új párt. Általában ez az időszak az összeköltözés után néhány hónappal jelentkezik, és kicsit az óvodai beszoktatás ritmusához hasonlítható. Néhány hét/hónap után realizálódik ugyanis a gyermekben, hogy ez az állapot most már így marad. Megértően és türelmesen kell ilyenkor a gyermekek felé fordulni.

Mire figyeljenek?

  • Nem szerencsés egy gyermeknek megadni azt a hatalmat, hogy ő döntse el, kivel éljen együtt a szülő! A gyerek idővel kirepül a családi fészekből, és a szülő egyedül marad. Elkerülhetetlen az a helyzet, hogy akarva akaratlanul számon legyen kérve a döntésért. Miatta marad idős korára egyedül a szülő!?
  • Ugyanakkor a gyermek nem egy cipelhető csomag, amit egyik kapcsolatból a másikba lehet citálni. Komoly feladata a szülőnek eldönteni, ki az, akinek bemutatható a gyermek, és ki az, akivel közös életet alakítanának ki.
  • Nem reális elvárás a gyermek irányába, hogy feltétel nélkül szeresse az új párt. Még csak jópofát sem kell vágnia hozzá! Csak az várható el tőle, hogy elfogadja, mint a szülő új partnerét.
  • Nem szabad hagyni, hogy a gyermek apának vagy anyának nevezze a szülő új párját!
  • A gyermekkel kapcsolatos nevelési feladatok mindig a vér szerinti szülőt terhelik. Az új partner és a gyermek kapcsolatát komolyan megterheli a nevelő szerep. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek számára nem hiteles.
  • Egy gyermek a nevelőszülőhöz is kötődik! Ha 10 év után véget ér a kapcsolat, ugyanúgy kommunikálni kell a gyermek felé és lehetőség szerint fokozatosan lezárni, meghagyva a lehetőséget, hogy tarthassa a kapcsolatot a volt partnerrel.

 

Végezetül pedig, ha a nevelőszülőnek van tekintélye, hallgatni is fog rá a gyerek. Az új partner feladata, hogy támogassa a szülőt a nevelési kérdésekben úgy, hogy ő maga nem kap irányító szerepet. Erre egy példa: „Anyád dönti el és mondja meg, hányra gyere haza, de jó lenne, ha 9-re itthon lennél”

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

További cikkek a témában:

Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

Gyermekelhelyezés válás esetén

Kisgyerekkel egyedül?!

 

kép:relatenow.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr315858198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Ferencné 2014.09.12. 07:55:00

Tisztelt Cim ! Én nagymama vagyok és aggódom. 3 éves kislány unokám 4 napja ovodás, aranyos, barátságos, kis okos.Egy baj van hogy csak pelenába kakil, szól akkor is ha kell, akkor is ha végzett, a pisilés gyönyörúen megy bilibe, sajnos a kaki más, mindennel próbálkoztunk már m indhiába.Most tegnasp reggel hányt, a sirástól az oviba, haza kellet hozni de semmibaja, kakilni kellett, de az óvónéninek nem szólt, otthon kakilt csak. Olyanokat mond, hogy akkor inkább nem eszik semmit, hogy ne kelljen akkilni, mit tegyünk ????? Az oviba szeret járni nem sir aranyos ugy sajnálom hogy nem segithetünk rajta .
Tisztelettel egy aggódó nagymama

Gyermekpszichológus · http://gyermekpszichologus.blog.hu 2014.09.14. 12:12:11

@Barna Ferencné: Kedves Barna Ferencné! Tapasztalataim szerint ilyenkor az segít a leginkább, ha nem foglalkoznak annyira a kaka kérdéssel. Ha túlságosan a központban van a téma, könnyebben beleragad a gyerek és mélyül az ezzel kapcsolatos szorongás. Mivel még csak három éves, teljesen bele is fér az, hogy nem tökéletes a szobatisztaság. Ő valamiért a kakihoz még igényli a pelenkát. Inkább azon lehet elgondolkodni, vajon volt-e rossz élménye a kakálással kapcsolatban, félhet-e valamiért tőle. Akkor szokták kérni a pelust a gyerekek.
Az ovikezdéssel nem hoznám ezt összefüggésbe. Ott biztosan nem szeretne még kakálni.
Remélem mihamarabb megoldódik ez a helyzet, de legyenek türelemmel. Sok kisgyerek kér ilyenkor még pelenkát a kakihoz.

Üdvözlettel,
Bojti Andrea
süti beállítások módosítása