Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Gyermekelhelyezés válás esetén, avagy hogyan alakítsuk ki az új kereteket

2012. november 08. - Gyermekpszichológus

Téved, aki azt gondolja, a válás a legnagyobb trauma egy gyermek számára! Sokkal nagyobb trauma, ha utána rosszul alakítják ki a szülők a körülményeket. Hosszú távon hatalmas károkat okoz, ha a gyermek bizonytalanságban él, állandó veszekedéseknek a tanúja és a szülők folyton egymást szidják neki! Mindezt pedig „Én a gyermek érdekében teszem” felkiáltással!

 kids-choice.jpg

Manapság a házasságok fele válással végződik, így ez a téma megkerülhetetlen. Ha a házasságban gyermek is született, az ő elhelyezése mindig kardinális kérdés. Szerencsés esetben a szülők közösen meg tudnak egyezni, de sokszor a kérdésben a bíróság dönt. A bíróság a gyermeket annál a szülőnél helyezi el, akinél a kedvezőbb testi, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosított. Csak akkor kerül harmadik személyhez a gyermek, ha egyik szülő sem alkalmas a nevelésre.

Mire figyeljenek a válás utáni élet kialakításában?

  • Először is magát a válás tényét és jelentőségét kell tisztázni a gyermekkel! Azt, hogy anya és apa szeretik egymást, de már nem úgy, mint azelőtt, ezért úgy döntöttek, hogy különköltöznek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ennek ellenére gyermeküket mégis ugyanúgy szeretik tovább, és nem miatta válnak el!! Ezzel együtt szerencsés, ha úgy beszélik meg vele a válást, hogy már tudják, kihez fog kerülni és hol fog a továbbiakban lakni.
  • Fontos, hogy a gyermek számára megszokott napirend és állandóság fennmaradjon. Pl. ha eddig este 9-kor feküdt le, akkor ezután is mind apánál mind anyánál ugyanakkor kerüljön ágyba.
  • Ezt az állandóságot szolgálja, ha fixen tudja, hol van az otthona. Az egyik héten egyik, másik héten másik szülőnél lakás egyik hátránya, hogy a gyermeknek nincs egy állandó otthona. 
  • Akárcsak a teljes családok esetén, elvált szülők között is fontos a következetes nevelés. Pl. ha ebéd előtt nem szabad édességet enni, akkor egyik szülő se engedje!
  • Pszichológusként számomra a legnyomasztóbb azt hallani, amikor a gyermek szülei egymást szidják a gyermek előtt. Mindkét félnek tudomásul kell vennie, hogy a gyermek gyermek és nem felnőtt. Egy válás általában nagy krízis a felnőtt életében. Épp ezért egy gyermektől nem várhat segítséget! Ha segítségre van szüksége, beszélje meg a családtagjaival a problémáit, vagy forduljon szakemberhez! Soha nem szabad elfelejteni, hogy egy gyermek számára az édesapa és az édesanya „szent” emberek. Tanulmányok tucatjai mutatták ki, hogy a bántalmazott gyermekek is kötődnek szüleikhez. El lehet ezután képzelni, milyen zavart okoz egy kisgyermek fejében, ha az általa megkérdőjelezhetetlennek tartott szülő a másik általa hőn szeretett szülőt szidja!

DE és itt van az a DE: Tapasztalom, hogy házastársak között úgy meg tud romlani a viszony, hogy gyakorlatilag képtelenek egymással leülni beszélni, sőt a gyermek körüli teendők is az egymás elleni harc eszközei! Ez nagyban megnehezíti a gyermek számára a válás feldolgozását! Sőt!  Fennállhat ugyanis annak a veszélye, hogy a gyermek mindkettőre megharagszik, és ez serdülőkorban megbosszulhatja önmagát. Nem várhatjuk el a gyermektől, hogy bármelyik szülő ellen beszéljen. Beszélgettem már olyan serdülő nagylánnyal, aki egész kisgyermekkorában az édesapját szidta az édesanyjával, és most 16 évesen ezért haragszik az anyjára!

Érdemes tehát mérlegelni és mindent alaposan átgondolni, ha a válás mellett döntenek. Ha kell, kaphatnak segítséget mediátortól, aki pszichoterapeuta szakemberként tud közvetíteni a peres felek között még a bírósági pert megelőzően. Abban a kérdésben pedig, hogy a gyermek melyik szülőhöz legyen elhelyezve, az igazságügyi pszichológus szakértők a kompetensek.

De az élet újraalakításában, a kérdések, félelmek, bizonytalanság megbeszélésében is érdemes szakemberhez fordulni! Nagyon sok múlik ugyanis azon, miként rendezik a kereteket a válás után…

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

További cikkek a témában:

A válásról

A család a XXI. században

kép forrása:goodtherapy.org

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr84896144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása