Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Hulladékmentes Mikulás

2019. december 03. - Gyermekpszichológus

Zerowaste Mikulás? Két éve még felkaptam volna a fejem erre a kifejezésre. Miért pont a gyerekemen akarnék "csóróskodni"? Egyébként is ha csak én figyelek a hulladékcsökkentésre, az nem ér semmit, miért pont Mikuláskor tenném? Idővel azonban a környezetbarát életmód az ember életének részévé válik, így természetes, hogy az ünnepek alkalmával is végiggondoljuk, hogyan lehetne optimalizálni fogyasztási szokásainkat úgy, hogy az ünnep varázsa megmaradjon.

 20191203_102103.jpg

December a túlfogyasztás hónapja és a marketinggépezetek évről évre egyre több bőrt igyekeznek lehúzni az év végi ünnepekről. Mára gyakorlatilag akkora reklámzajban éljük az életünket, hogy a Black Friday ajánlatok már fel sem tűntek. A boltok 2 hónapja tele vannak csokimikulásokkal. Minden a vásárlásra ösztönöz. A legtöbb családnak komoly fejtörést okoz mit is vegyen a gyerekeknek, akiknek már szinte mindenük megvan. Mikulás alkalmával pedig jellemzően nemcsak otthon, hanem mindegyik nagyszülőnél, keresztszülőnél, ki tudja hány rokonnál jár a Mikulás. A telefonok egyre csak szaporodnak (jó esetben), hogy ki mit vegyen a gyerekeknek. 

Az egyszerűbb gyermekkor elmélete

Ha a gyerekről van szó, akkor a legtöbb család igyekszik mindent megadni nekik, sokszor a legjobb szándékkal de túlzásokba esve. Rendszeresen tapasztalom, hogy az egy éves gyereknek szülinapra és karácsonyra már két évre előre minden ajándékot megvesz a család (kismotort, babakonyhát stb) Ez azért is öngól, mert később még nehezebb lesz értelmes ajándékot venni neki. A játékok pedig csak gyűlnek, gyűlnek és egyre több helyet foglalnak el az egész lakást beterítve, elárasztva a gyermek fejlődő agyát ingerekkel.

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvében szépen összefoglalja, hogyan fáradnak el mentálisan a gyerekek pusztán attól, hogy a szobájuk tele van színes, zenélő, csillogó játékokkal, és milyen terápiás hatása van a szelektálásnak, rendszerezésnek, a játékok körforgásszerű használatának. 

A nevelés szempontjából pedig fontos megtanítani nekik, hogy a tárgyaknak értéke van. A játékok pénzbe kerülnek, amiért a szülők megdolgoznak. Ha csak bizonyos alkalmakkor kapnak ajándékot, akkor sokkal nagyobb a várakozás és a meglepetés varázsa, ami az ajándékozónak is nagyobb öröm. Így a meglepetés nem veszíti el az értékét.

Tudatosabb Mikulás

A Mikulás ünnepe a legtöbb embernek egy nagyon kedves gyermekkori emlék, amit szeretne saját gyermekeinek is tovább adni. Az ajándékozás módja már sok családban eltérhet. Vannak családok, akiket személyesen látogat meg a Télapó, máshol titokban jön és van ahol bevallottan nem ő hozza az ajándékot. Ez a családi szokások, hagyományok kialakításának a kérdése. Ettől függetlenül a Mikulással jellemzően (túl) sok helyen összefut a gyerek. Jön az oviba, iskolába, apa és anya munkahelyére, ott van a rendezvényeken, az áruházakban, és minden alkalommal ad valami apróságot a gyereknek. Ha csak a mikuláscsomagok számát nézem, az ünnep végére kisebb fióknyi műanyag zacskót összegyűjthetünk. A csoki és szaloncukor papír hegyekről nem is beszélve. 

Néhány apró odafigyeléssel azonban legalább a saját magunk szervezett családi Mikulás egy kicsit környezettudatosabbá alakítható. Az egyik legkézenfekvőbb dolog, ha a műanyagzacskót vászonra cseréljük, amit aztán az elkövetkezendő években újra felhasználhatunk. Mi tavaly készíttettünk egy kézműveskedő anyukával két névre szóló kis zsákot a gyerekeknek. Idővel ha feltűnik nekik az évről évre ugyanolyan zacskó, akkor el lehet nekik magyarázni, hogy a Mikulás házában minden kisgyereknek saját zacskója van, amit az ünnep végével visszaküldünk neki. (Elpostázza a szülő pl.) Ugyanígy a nagyszülők Mikulása is hozhat saját zacskót. A zacskóba kerülhet gyümölcs, aszalt gyümölcs, magvak. Ezeket már a legtöbb áruházban meg lehet csomagolásmentesen venni. Az édesség is lehet saját készítésű bonbon, apróbb sütemény. Kreatívabb szülők csokimikulást is önthetnek. Ha bolti édesség is kerül a csomagba, akkor annak a csomagolását lehet szelektíven gyűjteni. 

Hallottam olyan szülői, intézményi kezdeményezésekről is, ahol egyszerű vászonzsákba kapták a gyerekek az ajándékokat, amelyeket az ovi visszagyűjtött és újrahasznosított. 

Mi otthon a családdal igyekszünk a lakás díszítését is fenntarthatóvá tenni. Az adventi koszorúnk már három éve ugyanaz, és egy helyi kézműves kisvállalkozó anyuka készítette. A díszeket apránként évről évre szereztük be. Nem zsúfoltuk tele a lakást, de szeretjük ha érződik az ünnep hangulata a hétköznapokban is. Szeretnénk, ha a lakás és karácsonyfa díszei mind egy egy szép emléket idéznének és tizensok év múlva is még gyönyörködhessünk bennük.

 

Ha tetszik a blog, kövess Instán és Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr1615336038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása