Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Ezért NEM hazugság a Jézuska

2019. december 17. - Gyermekpszichológus

"A Jézuska és a Mikulás egy nagy hazugság. Mi a gyerekekkel őszinte kapcsolatban vagyunk, az az elvünk, hogy mindent megbeszélünk egymással. Ezért nem fogom őket becsapni a Jézuska meséjével." "Emlékszem gyermekkoromban mekkora csalódás volt, amikor kiderült, hogy anyuék teszik az ajándékokat a fa alá. Én nem akarok a gyerekemnek ekkora csalódást okozni!"

20191216_124411.jpg

Így gondolkodnak a felnőttek felnőtt logikával. De ne felejtsük, hogy a Jézuska története az óvodás, kisiskolás korosztálynak szól, és életkorukból fakadóan ők még egy másik gondolati világban élnek. A híres svájci fejlődéslélektannal foglalkozó pszichológus, Piaget nevezte ezt a fejlődési szakaszt műveletek előtti gondolkodási szakasznak, amikor a gyerekek világképére a mágikus gondolkodás jellemző. Ők a világ dolgait meseszerűen fogják föl, tényleg azt hiszik, hogy aludni megy a napocska este és integetnek neki az ablakban. A Jézuskában és a Mikulásban is őszintén hisznek, a hazugság szónak az értelmét még nem tudják. Ahogy azonban telnek az évek és a gondolkodás egyre konkrétabbá válik, a Jézuska személye is megkérdőjeleződik. 

Mit tegyünk, ha a gyerek rákérdez, valóban a Jézuska hozza az ajándékokat? Elkerülhetetlen a kérdés, de érdemes először mérlegelni a helyzetet, mielőtt teljesen kiábrándítanánk a gyereket. Ha látszik, hogy még nagyon benne van a gyermeki varázsvilágban, de nem hiszi már el feltétel nélkül a mesét, akkor érdemes azt az üzenetet közvetíteni felé, hogy "Aki hisz a Jézuskában, annak a Jézuska hozza az ajándékokat!"  Ez a legtöbb gyereket megnyugtatja és jól bevezeti az igazság elmondását.

Ha eljött az idő és elmondják a gyereknek a Jézuska valódi történetét, akkor az legyen a karácsonyi családi hagyományok köré építve. Fontos kommunikálni a gyerekkel, hogy az ünnep lényege a család, a szeretet. El lehet mesélni a karácsony bibliai történetét, a népi szokások kialakulását és így már a gyereket is be lehet vonni az ajándékozás előkészítésébe. A szülők számára mindig az a legnagyobb kérdés, vajon mikor igényli a gyerek, hogy már beavassák a mesébe.

Összességében a legfontosabb dolog, hogy a család saját maga teremtse meg a családi szokásokat, az ünnep hagyományát. Nem az a fontos, hogy a Jézuska hozza-e az ajándékot vagy a szülők. Hogy kapnak-e egyáltalán ajándékot és milyen az ünnep díszítése, hanem az együtt töltött minőség idő. 

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon vagy kövesse Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3415354446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ekiss543 2019.12.17. 13:02:40

Szerintem a Jézuskás sztori gyenge, nem is logikus, hiszem a Kisjézus születését ünnepeljük szenteste. Ennek ellenére mi is ezt mondjuk a gyereknek, mert mi is így nőttunk fel és a nagymama, nagynéni ezt mondják, de nem tartom helyesnek.
Egy evangélikus lelkész feleségét kérdeztem, ők úgy adják elő: a szeretteiket ajándékozzák meg.
süti beállítások módosítása