Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

A kisiskoláskor pszichológiája - Fókuszban az iskolaérettség

2020. január 07. - Gyermekpszichológus

Szeretnéd megkönnyíteni gyermeked számára az iskolakezdést? Kétségeid vannak afelől, hogy iskolaérett-e, de az új szabályozás miatt már biztosan kezdenie kell az első osztályt szeptemberben? Szülőként érdekel, hogyan védhetőek ki a különböző iskolai konfliktushelyzetek és mit tehetsz te a zökkenőmentes beilleszkedés segítésében? A cikk végén lehetőség nyílik a témában szervezett budapesti workshopomra jelentkezni, mely január 30-án 17-18:30-ig tart.

axxa5876.jpg

2020-ban különösen nagy figyelmet kap az iskolaérettség kérdése a leendő első osztályosok családjaiban, hiszen ettől az évtől kezdve szigorodtak a beiskolázás szabályai. (Erről összefoglaló cikk itt olvasható) Az adott év augusztus 31-ig 6. életévüket betöltött gyerekek tankötelezettségének halasztását január 15-ig (idén 31-ig) kérheti a szülő. A Kormányhivatalnak beadott kérelmet a Hivatal szükség esetén szakértői véleménnyel alátámasztva bírálja el. A cél, hogy minél több 6. életévüket betöltött gyermek megkezdje az iskolát szeptemberben. Ezen szabályozás értelmében sok családban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskolára való felkészülésben.

Pszichés iskolaérettség

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolaérettség pszichés alkalmasságát a legnehezebb objektíven megítélni

  • Érzelmileg érettség
  • Teljesítménymotiváció
  • Feladattudat
  • A mágikus gondolkodás fokozatos eltűnése
  • Az iskolai elvárásoknak való képesség, koncentráció

 

Hogyan könnyíthető otthon az iskolakezdés?

  • Nagycsoportos korban nyugodtan kerülhet otthon is feladathelyzetbe a gyerek. De nem kell szigorúan venni, osztályozni, büntetni a teljesítményét.
  • Számolós feladatok, verstanulás, szövegbefejezés, szövegértelmezés, betűtanulás. Alapvetően természetes környezetben. Pl megszámolni hazafelé a piros autókat vagy a szülő elkezd egy mesét és megkéri a gyereket, hogy fejezze be.
  • Szabályjátékok
  • Sportolás, mozgás lehetőségének a megteremtése. A játszótéren is lehet már komolyabb szabályok szerint játszani, csapatsportolni. De 5-6 éves korban ideális az úszás tanulásának elkezdése is pl.
  • Érdemes kihasználni, ha a gyerek kérdez és komplexebb válaszokat adni. A hétköznapi élet bonyolultabb dolgairól is beszélgessünk a gyerekkel. Pl. Miért fúj a szél? Vagy a családi viszonyok részletes megbeszélése stb. Az alapműveltséghez tartozó kérdések átbeszélése. Kerüljük a lerázó, elbagatellizáló, kisgyermeki látásmódú válaszokat!
  • Kommunikáció fejlesztése; társas helyzetekben, a pedagógusokkal, konfliktushelyzetekben (jó példa, ha a szülő saját esetén keresztül beszél meg egy-egy iskolai helyzetet)

Az iskolakezdés a család életében is egy új fejlődési szakasz. A család iskolaérettségéről, az iskolakezdésre való felkészülésről, a buktatókról és a családok specifikus kérdéseiről Az iskoláskor pszichológiája. Fókuszban az iskolaérettség és az iskolakezdés c. workshopomon beszélünk részletesebben.

A workshop ideje és helye:

2019. január 30. csütörtök 17-18:30

Cosmic Latte Szaloniroda
1113 Budapest, Bartók Béla út 79. félemelet 1. (8-as kapucsengő)


Jelentkezni az alábbi Google Form elküldésével és a részvételi díj befizetésével lehet. A Form elküldése után emailben küldöm a díjbekérő számlát.

JELENTKEZEM!


A workshop díja: 6000 Ft/ fő

 

A képet készítette: Axxaphoto.kids

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon és kövess Instagramon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr315396798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása