Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Óvodakezdés a koronavírus idején!? 3 tanács a gyermekpszichológustól, mire figyelj!

2020. augusztus 12. - Gyermekpszichológus

Vajon milyen lesz az újrakezdés közel fél év kihagyás után? Hogyan készítsd fel a kiscsoportot kezdő gyermeked így az óvodára? Mennyire beszéljünk nekik egy esetleges újabb karanténról? Bizonytalan tanévkezdésre számíthatunk 2020 őszén! Ebben a cikkben 3 tanáccsal szeretnék nektek segíteni!

nevtelen_terv_21.png

Ezt a cikket 2020 augusztus közepén írom, amikor jelen állás szerint normál ütemben indul el a 2020-2021-es tanév szeptembertől. Ugyanakkor a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság állandó téma a szülők körében. Mi magunk is kíváncsian figyeljük a híreket, hiszen a kislányunk a középső csoportot kezdi idén. Kortárs gyerekek szüleivel épp a napokban beszélgettünk arról, hogy a legtöbben szinte kezdhetik újra a beszoktatást...

1. Kommunikáljatok nyíltan az óvodával és a többi szülővel! Ez a helyzet mindenkinek új!

Sem a családok sem az óvodák nem voltak eddig felkészülve egy esetleges járványügyi helyzetre. Éppen ezért a bajban igazán az segít, ha sikerül összefogni és közösen keresni a megoldásokat az éppen aktuális helyzetre. A családok a karantén ideje alatt nagyon különböző élethelyzetben tudtak a gyerekekkel foglalkozni. Biztosan te is látod, mennyire más ott, ahol 4 gyermekre vigyáztak a szülők munka mellett, mint ahol csak egy gyermekre. De sok családban mindkét szülőnek be kellett járni dolgozni és a gyermek végig a központi ügyeletben töltötte az időt. Ezért időbe telhet, amíg újra összerázódik az ovis csapat. Ha úgy érzitek, akkor fogjatok össze a csoporttársakkal és jelezzétek az ovinak, hogy szükség lenne egy kis felzárkóztatásra.

Fontos, hogyha bármilyen segítségre lenne szüksége a gyermekednek, például túlzottan szorong a vírus miatt vagy úgy érzed, hogy lemaradt társaitól a fejlődésben a karantén alatt, akkor ezt is jelezd az óvodának. Ők tudnak segíteni akár külső szakember (pszichológus, gyógypedagógus) bevonásával is. 

Ugyanígy érdemes tisztázni, hogyan és miként fog veletek az intézmény kommunikálni, ha esetleg újabb járványügyi szigorítások várhatóak!

2. Mindig csak arról beszélj a gyermeknek a vírussal kapcsolatban, ami már tény!

Az óvodáskorú gyermekeket nem érdemes terhelni a vírussal kapcsolatos találgatásokkal, tévhitekkel és összeesküvés-elméletekkel. Ha megoldható, akkor a híradót se nézzék. Az elmúlt fél év eseményeinek tükrében biztos lehetsz benne, hogy így is sok kérdés van benne. Az a legjobb, ha ezekre te válaszolsz szülőként és törekszel olyan tényeket elmondani neki, melyek kézzelfoghatóak és igazak. 

Tájékozódj, hogy milyen szigorítások vannak az oviban az újrakezdést követően. Ezeket el kell magyarázni a gyermeknek. Várhatóan néhány nap alatt rutinná válik majd számára a sokszori kézmosás, átöltözés és kézfertőtlenítés. De az esetleges őszi karanténnal kapcsolatos félelmeidet ne vele oszd meg! Amíg nem tudjuk biztosra, addig tényeket sem mondhatunk nekik! Ugyanakkor ha a gyermek kérdez bármit is a vírussal kapcsolatban, arra mindenképpen válaszoljunk őszintén (a bizonytalanságunkról is)!

3. Számíts rá, hogy előfordulhatnak nehézségek az újrakezdéskor!

Ha hosszabb ideje nem ment már oviba a gyermeked sajnos előfordulhat, hogy szinte újra kell kezdeni a beszoktatást. Egy kiscsoportos gyermek hamar elfelejti a közösségi élményeket és így számára hosszabb idő lehet a középső csoportban való újrakezdés. Ezek az életkorral és a helyzettel járó változások.

A karantén után is sok szülő számolt be nekem arról, hogy a gyermekük túlzottan szorong és fél a betegségtől. Óvodánként változó, milyen óvintézkedéseket tettek a járvány megfékezésére. De elsőre furcsa lehet egy kisgyermeknek a megszokott óvónéniket maszkban látni. Az is kérdés, vajon hogyan reagálnak majd, ha beköszönt a klasszikus nátha-szezon. Valószínűleg sokkal többet lesznek otthon a gyermekek egy egyszerű megfázással is (ami teljesen érthető!) Foglalkozni kell azonban azzal, hogy a betegségtől való szorongás ne uralja el teljesen a gondolatait...

Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológusként fontosnak tartom, hogy ebben a nehéz időszakban minél több család számára elérhető legyen a gyermekpszichológiai segítség. Ezért létrehoztam a Felkészülés az óvodára című kurzust! Majdnem 3 órányi videó anyagban segítem a családokat, hogy gördülékenyen menjen az óvodakezdés és az újrakezdés. Aki pedig most csatlakozik, az beléphet a kurzus zárt támogató Facebook csoportjába, ahol 6 hónapon keresztül korlátlanul kérdezhet tőlem. Csatlakozz te is ehhez a támogató közösséghez!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr4316138064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása