Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Milyen játékokat vegyek a gyereknek?

2019. május 28. - Gyermekpszichológus

"Születésnapja van a gyereknek. Mit vegyünk neki? Már mindene van, úgy érzem. Valami értelmeset kéne, ami megfelel az életkorának. A nagyszülők is megbíztak, hogy a nevükben vegyünk valamit. De mit?" Passz. Annyi minden van már, a boltok tele vannak játékokkal. Már a sarki szupermarketben is külön játék részleg van a tej-kenyér mellett...

img_20190528_194918.jpg

Születésnap, karácsony, névnap,gyereknap vagy csak úgy...számos alkalom arra, hogy a szülők vagy a rokonok ajándékokkal halmozzák el a gyerekeket. Persze ilyen esetben egy külön kérdés, hogy kell-e egyáltalán játékot venni gyereknapra, vagy a születésnapra minden rokon hozzon-e valamit. De ez családonként változhat. Nem árulok el nagy titkot, ha a pszichológia inkább azt az irányt képviseli, hogy próbáljuk meg egyszerűsíteni a gyerekek életterét. Hagyjuk, hogy a fantáziájuk mozgassa játéktevékenységeiket. Ebben a cikkben most kifejezetten arról írok, milyen játékokat érdemes beszerezni a gyereknek, ha szeretnének neki venni.

Milyen a jó gyerekjáték?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ami beindítja a gyerek fantáziáját, azzal szeret majd játszani. Legyen az építős vagy szerepjáték, szinte bármi lehet "jó játék". Fontos az is, hogy az életkorának megfelelő szintű legyen. 

A csecsemőkor játékai a funkciójátékok. Ezek lényege, hogy a baba magát a cselekvést gyakorolja. Nézi a körforgót, rázza a csörgőt, rágja a rágókát.

Később választhatunk játékokat a konstruktív (alkotó) játéktevékenységhez és a szerepjátékokhoz.Az alkotáshoz az építőkockán, legón át a különböző rajzeszközökig széles a paletta. Szerepjátékokhoz is érdemes minél általánosabb, inkább a gyermek képzelőerejét igénybe vevő játékot választani. A gyerekek általában szívesebben játszanak egy teljesen egyszerű semleges kinézetű játékbabával, mint a nagyon sokat tudó élethűnek tűnő babával. Inkább ő játssza el, hogyan eteti, öltözteti a babát és így sokkal inkább használja a képzelőerejét.

Szabályjátékokat már inkább az óvoda vége felé és az iskoláskorban szeretnek játszani a gyerekek. De komolyabb társasjátékokat a felnőttek is előszeretettel játszanak.

Nem érdemes túlságosan előre bevásárolni a játékokból, mert egy idő után így már nem lesz mit adni.Sokkal könnyebb a gyereknek tetsző ajándékot adni, ha a család meg tud egyezni egy közös ajándékban. A kevesebb néha több elven így a gyerek tudni fogja milyen alkalomra kapta, kiktől kapta. 

Milyen játékai legyenek a gyereknek?

Túl sok semmiképpen ne legyen, de hozzávetőlegesen egy szempontrendszer megadható.

A csecsemő funkciójátékai között legyenek különböző anyagú és színű játékok, melyek minden érzékszervre hatnak. Néhány példa a fából készült csörgő, egy plüss szundikendő, fekete fehér mintákból álló babakönyv, egy élénk színű rágóka. Túl sok babajátékra nincs szüksége a kicsiknek, mert már a csecsemőket is könnyen túl lehet ingerelni.Legyen a játékoknak külön helye és a játszásnak külön ideje. Ne a baba fekhelyét pakoljuk tele.

Későbbiekben a szerepjátékokhoz és az alkotáshoz választhatunk eszközöket. Egy egy baba, kisautó, jelmezhez való ruha (szülők ruhája pl) jó ha van a gyerek eszköztárában. Szintén hasznosak az építőkockák, a legó, a ceruzák, festékek, gyurma, agyag, kirakó. Érdemes a játékok egy részét a gyerekkel közösen elkészíteni.

Jó időben hasznos beszerezni néhány kerti játékot a homokozóba illetve labdát, aszfaltkrétát. 

Nagyobb gyerekeknek jó ajándék a társasjáték illetve az egyre inkább a felnőttekére hasonlító eszköztár. 

Bár nem játék, de mégis minden korosztálynak nagyon hasznosak a KÖNYVEK! 

Végezetül ismét szeretném kiemelni, hogy inkább kevesebb játéka legyen a gyereknek. Tapasztalt szülők úgyis tudják, hogy nagy részükkel nagyon keveset vagy szinte semennyit nem játszanak a gyerekek. Érdemes még így is időnként eltenni a játékkészletből és később elővenni őket, az újdonság erejére hatóan.

 

Ha tetszik a blog, kövessetek a Facebookon és az Instagramon is!!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6214867084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása