Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Kell az őszi szünet a gyerekeknek

2019. október 27. - Gyermekpszichológus

Sokszor beszélgetünk arról a szülőkkel, milyen nehéz megoldani a szünetekben a gyerekek felügyeletét és egyáltalán van-e szükség ennyi szünetre. A válasz erre egyértelműen igen, kell a pihenés a gyerekeknek! De akkor hogyan érdemes eltölteni az időt, hogyan tudnak a leginkább kikapcsolódni a gyerekek? Rossz az, ha ügyeletbe megy a gyerek?

person-1037607_1920_1.jpg

A magyar oktatási rendszerben az iskolai tanév rendje határozza meg a szüneteket. Az óvodák ehhez alkalmazkodnak, de állandó felügyeletet biztosítanak a szünet alatt. A bölcsődékben jellemzően csak télen zárnak be egy pár napra az ünnepek körül és nyáron egy hónapra, de itt is elérhető az állandó felügyelet. Így a szülők dönthetnek arról, hogy viszik-e ügyeletbe a gyermekeiket.

Sokszor olvasom különböző fórumokon, mennyire megoszlanak a vélemények arról, kell-e egyáltalán ilyen hosszú szünet a gyerekeknek? Alapvetően nagyon jó, ha a gyerekek a hosszú tanév során több alkalommal is pihenhetnek. Nemcsak az iskolai élet fárasztó, hanem egy óvodásnak is szüksége van az otthon töltött időre. Hiába mondhatjuk, hogy a bölcsődében és az oviban úgyis egész nap csak játszanak, mindkét helyen fárasztó az egész napos rendhez alkalmazkodni. Jó esetben otthon a gyermek napirendje szerint alakul a nap. Nem kell olyan szigorúan időre étkezni, aludni és ez akkor is így van, ha épp nem a szülővel tölti az otthoni időt. 

Felügyelet a szünetben

Nem minden család tudja megoldani, hogy a tanév összes szünetében otthon legyenek a gyerekkel a szülők. De ettől függetlenül önmagában az otthon töltött idő is kikapcsolódás a gyermek számára. Ezért ha megoldható, inkább otthon vigyázzon valaki rá, vagy utazzon el a nagymamához, rokonokhoz, minthogy ügyeletben töltse a szünidőt. De egyértelműen vannak olyan élethelyzetek, amikor nem megoldható ügyelet nélkül a szünet, ez esetben nincs más választás mint menni. De még ilyen esetekben is lehet arra törekedni, hogy minél kevesebb időt töltsön bent és a nap fennmaradó részében jusson idő a kikapcsolódásra, szabad játékra, együtt töltött időre. 

Pihenés a szünetben

Az évközi szünetek, a tavaszi és az őszi rendszerint csak egy hét. Értelemszerűen az lenne az ideális, ha ebben a rövid időben egyáltalán nem kéne otthon tanulni. A téli szünetben az ünnepek alatt általában mozgalmas a családok élete és a szülők is többet tudnak otthon lenni. Ilyenkor az oktatási intézmények is bezárnak legalább az ünnepek alatt. A hosszú nyári szünet már sokkal nagyobb fejtörést okoz a családok számára. Ezzel külön cikkben foglalkozom.

 

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a gyerekek szempontjából talán ideálisabb, ha a köztes szünetek hosszabbak és a nyári 10 hét rövidebb. De erről is megoszlanak a vélemények. Nyugat-Európa több országában jól működik a rövidebb nyári szünet de hosszabb őszi, tavaszi, téli és síszünet. Igaz a szülők szabadsága egyik esetben sem lesz több és a szünetek megoldása ettől ugyanúgy probléma lehet.

 

Ha tetszik a blog lájkolja a Facebookon és kövessen Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6315264564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása