Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Hogyan engedjük el a gyereket fesztiválozni?

2013. július 12. - Gyermekpszichológus

Nemrég egy 16 éves lánnyal épp arról beszélgettünk, miért érzi azt, hogy a szüleit nem érdekli, mi van vele. Erre a következtetésre annak kapcsán jutott, hogy neki mindent megengednek otthon. Oda megy, és akkor jön, amikor akar. Ki gondolta volna, hogy a túlzott szülői lazaság ilyen gondolatok ébreszt? Fesztiválszezon van. Szülőként ez egyet jelent az aggódással, ha a gyerek megy. De vajon el lehet egyáltalán engedni? Meg tudja magát védeni távol az otthonától több napon keresztül? Ezeket a kérdéseket meg lehet úgy is beszélni, hogy ne tűnjön kioktatásnak, túlzott kontrollnak. Bizonyos életkor fölött egyébként is már csak megbízni tudunk gyermekünkben és remélhetjük, helyén van az esze.

 glastonbury-festival.jpg

Az elengedés kérdését ebben a posztban már tárgyaltuk. Az alapállás most az, hogy megy. Kérdés azonban, mennyire lehet beleszólni? Hogyan lehetünk hatással az eseményekre akár több száz kilométer távlatából? Miről érdemes a gyerekkel utazás előtt beszélni?

Ha a kamasz első fesztiváljára készül, jó, ha tudja, mire számíthat. A haverok szemszögéből egy nagy bulinak tűnhet, de a reális veszélyekről kevés szó esik. Sokszor tapasztalom, nem mindig egyértelmű a szülők számára, hogy erről elsősorban nekik kell beszélni. Sőt, nem csak a veszélyekről, hanem a fesztiválokról általában. Ha a szülőnek nincs személyes tapasztalata, milyen egy többnapos buli, tájékozódjon ismerősöktől vagy az internetről. Milyen a helyszín? Milyen típusú a fesztivál? Mit érdemes bepakolni? Mit szabad és mit nem szabad a fesztivál területére bevinni? A lényeg, hogy tényszerűen, nem számonkérően beszéljük át közösen a gyerekkel, hová és kikkel megy, mire lesz szüksége stb. Ezek a praktikus részletek.

Ha a veszélyeket említjük, biztosan százával jutnak eszünkbe a különböző rémtörténetek. De ha a gyerek mindenképp megy, nem érdemes ezekre koncentrálni. Három eshetőség van. Egy: A túl sok negatív hír már-már közömbössé teszi a gyereket a veszélyekkel szemben. Kettő: Irreális félelmek, paranoia alakul ki nála, és ez gátolja a kikapcsolódásban, szorongással tölti el. Három: Valóban tanul a történtekből. Konkrét rémtörténetek helyett érdemes inkább általánosságban beszélni a veszélyekről. Legfontosabbnak a társaságot tartom. Kevésbé veszélyes a buli, ha többen, fiúk-lányok vegyesen mennek. (Fiúbandák hamarabb kerülnek verekedésbe, lánybandákat könnyebben bántanak…) Szerencsés a helyzet, ha a szülő ismeri is a barátokat. Fesztivál előtt érdemes összejönni, átbeszélni miket vigyenek, akár egy „előbuli” keretei között is.

Az alábbi részleteket a legjobb közösen megbeszélni:

-         Cseréljenek telefonszámot a gyerekek és a szülők. Ha a szülők ezt egymással is megteszik, úgy együtt növelhetik a kontrollt a távolból. (A telefontöltő kulcsfontosságú! J )

-         Érdemes előre tisztázni, hogy a nap mely időszakában keresik egymást.

-         Legyen elég pénz, tartalék a gyereknél!

-         Tudja, hogy kitől kérhet segítséget! (Elsősegély-sátor, biztonsági őrök stb.)

-         Érdemes még otthon kipróbálni felverni a sátrat. Ennek kapcsán a holmik biztonságba helyezését, az értékek védelmét is átbeszélhetik.

-         Beszéljenek arról, milyen veszélyekkel járhat, ha egyedül marad. Fesztiválokon ugyanis különösen fontos a társaság szem előtt tartása. Könnyű elkeveredni a tömegben, és ez ijesztő is lehet.

-         Bontott üvegből és idegenektől nem szabad italt elfogadni!! Sablon, de soha nem árt még egyszer elmondani. Emlékezzünk a tavaly a VOLT-on megerőszakolt lány esetére. Ezek kapcsán nem árt újra átbeszélni az alkohol és a drogok veszélyeit!

-         A „fesztiválbatyut” becsomagolásában is segíthet a szülő. Nehogy otthon maradjon a naptej, a töltő vagy az Algopyrin.

Ha végiggondoljuk, milyen biztonsági intézkedésekkel találkozunk a fesztivál területén, máris kevesebb az aggodalomra való ok. Jó tudni, hogy a szervezők külön hangsúlyt fektetnek az egészségügyi és biztonsági szolgáltatásokra. A fesztivál tényleges területén így ezekkel is számolhatunk, tehát érdemes arról beszélni, hogyan kérhet tőlük segítséget a gyerek, ha bajba kerül.

A cikk elejére visszautalva, ne aggódjon! Ha segítő szülőként próbálunk gyermekünkkel átbeszélni, mire számítson a fesztiválon, kevesebb eséllyel ütközünk teljes ellenállásba, és a gyerek is inkább érzi azt, mennyire jó fejek vagyunk, hogy elengedjük, és még segítünk is neki.

Ti mit tartotok fontosnak megbeszélni a gyerekkel, ha fesztiválra megy?

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

További cikkek a témában:

Tinik a fesztiválon

A szülők rémálma: Drog, alkohol, cigaretta

kép:travelettes.net

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr645401535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása