Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Mikor kapjon ajándékot a gyerek?

2017. május 29. - Gyermekpszichológus

Első gyermekes szülőként mi magunk is sokat gondolkodunk rajta, hogy milyen ünnepeket, szokásokat tartsunk, mikor kapjon ajándékot is a gyerekünk. Születésnapra, karácsonyra, névnapra nálunk családi szokás, de vajon húsvétra is adjunk? Illetve ha nem az ünnepekbe gondolkodunk, akkor mikor kapjon ajándékot a gyerek? Ha elutazunk és hazaérkezünk vagy csak úgy hétköznap és hétvégén is, ha látunk valami szépet? 

gift-1443862_1920.jpg

Azt gondolná az ember, hogy ezek evidens kérdések. Ugyanakkor ha megnézzük más családok szokásait, elég sok különbözőséget tapasztalhatunk. Kérdés, hogy a túlzott ajándékozás vagy a nem ajándékozás okozhat-e bármilyen problémát a gyermek számára.

Túlzásba vitt ajándékozás

Korábban egy anyuka mesélte a rendelésen, hogy ő sznte minden nap vesz valami ajándékot a gyerekének, és ezt a kislány már el is várja tőle. Az édesanya szegény családban nőtt fel, de most jómódban egyedül neveli gyermekét és szeretne neki mindent megadni, amit csak megengedhet magának. Számára ez nem jelent problémát, nem is ezzel kerestek fel. Ugyanakkor mások szemében nem tetszést vált ki ez a túlzott mértékű ajándékozás. Sem a nagyszülők, sem néhány barát nem nézi jó szemmel. Ez a példa jól szemlélteti azt, hogy az ajándékozás kérdésében nem lehet csak a családi szokásokat figyelmbe venni. Egyrészt ajándékot másoktól is kapnak a gyerekek, másrészt a gyerekek között egy idő után úgyis kérdéssé válik, ki mennyi és milyen ajándékott kapot például karácsonyra. Ha az ajándékozás mindennapossá válik, akkor hamar értékét veszti a meglepetés varázsa, sőt elvárássá válhat. A sok játék is csak ideig óráig okoz örömet. Az a gyerek,aki szinte mindent és azonnal megkap amire vágyik, nem fogja igazán értékelni a kapottakat. Nem éli át  vágyakozás izgalmát, és valószínűleg így maga az ajándék sem köti le. Később ez a zsebpénzre is érvényes, hogyha nem tanul meg a gyerek gyűjteni, spórolni, akkor kevésbé érzékeli a pénz értékét. 

Nem ajándékozás és egyéb nem tárgyi ajándékok

Vannak családok, ahol elvi kérdés, hogy a gyereknek nem vesznek ajándékot. Ez történhet nevelési, hitbéli vagy adott esetben tanulási célból, de mindig érdemes a gyerek környezetének a szokásait is figyelembe venni. Példa erre az a zsidó család, akik ugyan nem ünneplik a karácsonyt, de tekintettel a gyerekekre kisebb ajándékokat mégis vesznek nekik. Ők ugyanis nehezményezték, hogy az osztálytársakkal ellentétben semmit nem kapnak karácsonyra. Fontos tehát figyelembe venni a tágabb környezet szokásait is.

Természetesen nem csak tárgyi ajándékokkal lehet kedveskedni a gyerekeknek. Mi például azt gondoljuk, hogy a gyereknapot nem szeretnénk kifejezetten ajándékozással ünnepelni. Sokkal klasszabb dolog ilyenkor egy jó kis családi programot szervezni. Ugyanakkor ha évek múlva a gyerekeink szeretnének kapni valamit, mert a barátaik is kapnak, akkor biztosan el fogunk gondolkodni az ajándékozáson.

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

fotó:pixabay.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr1612546973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása