Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

A szülők rémálma II.: drog, alkohol, cigaretta

2011. július 25. - Gyermekpszichológus

27 éves korában feltehetően drog túladagolásban meghalt Amy Winehouse énekesnő, a fiatalok egyik kedvelt sztárja, ne adj' Isten példaképe. Az egyszeri olvasó ezen elszörnyülködik, és a nőt hibáztatja! Abba viszonylag kevesen gondolnak bele, vajon mi vezethetett egy ilyen tragédiához, és miért nem volt mellette senki, aki segíteni tudott volna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze attól még, ha valaki egyszer kipróbál egy kis füvet vagy berúg nem válik rendszeres szerhasználóvá. Az azonban mindenképp elkeserítő adat, hogy évről évre keresettebbek az illegális szerek és egyre fiatalabb gyerekek is élnek vele, arról nem is beszélve, egy-egy péntek este után hány kiskorút visznek a mentők a toxikológiára.

Sajnos a mai világban, ha a szórakozásról van szó, a tinik nagy részének a kocsmázás-diszkózás jelenti a „baráti kikapcsolódást”. Serdülő korban pedig köztudottan nagy hatással van a kortárs csoport a gyerekre, és ha a berúgás a sikk, sokszor még a legjobb tanulók is belemennek a buliba. A baj ott kezdődik, hogy a szórakozás körülményei nehezen ellenőrizhetőek a szülők számára. A szabályozás ellenére a boltokban sokszor kiszolgálják alkohollal és cigarettával a 18 éven aluliakat, a party helyszínén nyüzsögnek a kétes alakok, ha nem figyelünk oda, bármit beletesznek az italokba stb. Ezek a hírek cseppet sem megnyugtatóak. Illegális drogokat pedig nemes egyszerűséggel az internetről is rendelhetnek…

Jogos a kérdés, mit tegyen a szülő? Hogyan közelítsen a témához? Hogyan beszélje ezt meg a gyerekkel? Meddig és kikkel merje őt elengedni? stb. Nem egyszerű a kérdés, mert egy idő után egyre nehezebb egy tininek megtiltani, hova menjen. Mint ahogyan a fesztiválozással kapcsolatban is kifejtettem, nem biztos, hogy a totális tiltás a legcélravezetőbb megoldás. Valamennyire meg kell bízni a gyerekben és persze önmagunkban, hogy sikeresen neveltük és nem fog elzülleni. Persze a diszkóbalesetes, drogtúladagolós, öngyilkosságos híreket hallva érthető az aggodalom, de talán mi is tehetünk valamit az ügy érdekében.

Felesleges magunkat azzal áltatni, hogy a mi gyerekünk biztosan nem fog soha meginni egy pohár sört/bort/pálinkát. Előbb-utóbb fog. Ha a családban van hagyománya az alkoholfogyasztásnak, talán érdemes az első korty alkoholt közösen elfogyasztani. Elvégre a szülinapi koccintáskor a 16 éves gyereket is megkínálhatjuk. Persze az sem árt, ha őszintén (hitelesen) tudunk beszélgetni a gyerekkel az alkohol, drog és cigi veszélyeiről, akár elrettentő példákat is alkalmazva. Iskolai és egyéb drogprevenciós programokon pedig szakemberek hívják fel a figyelmet a szerhasználat káros következményeire. Azt hiszem az esetek nagy részében mégis bekövetkezik az, hogy ittasan jön haza a gyerek. A szülők többsége teljesen jogosan ilyenkor jól megmossa a gyerek fejét, de van, aki csak röhög rajta. Ez utóbbi nem túl szerencsés reakció, mert tulajdonképpen az ivászatot legitimizálja.

Mielőtt teljesen kétségbe esnénk, jó ha nem felejtjük el, a serdülőkor egy átmeneti időszak, és attól mert részegen jön haza a gyerek, még nem lesz masszív alkoholista. (Ez annál egy kicsit bonyolultabb) Nehéz ebben a témakörben konkrét tanácsokat adni, mert minden eset egyéni, és a tinik világa olykor kiismerhetetlen. Viszont mivel eléggé idősek már ahhoz, hogy belássák, a tetteiknek (sokszor súlyos) következményei vannak, jó ha ezt érzékeltetjük velük. Adott esetben, ha éjszaka az utcán vergődve elkapja a rendőr a csapatot kukarongálás közben, vagy részegen jön haza, netalán drogozott, megérdemli méltó büntetését. A lelkiismeretére apellálva a legnagyobb higgadtsággal közöljük vele csalódottságunkat, mert a nagy ordibálással inkább csak azt érjük el, hogy visszabeszél, és úgy érzi ez a büntetése. Aztán persze ki-ki belátása szerint járhat el.

Az igazán súlyos tragédiák/elzüllések mögött azonban komoly családi problémák húzódhatnak. Ha úgy érzi, gyermeke rossz úton halad, mindenképpen forduljanak szakemberhez. (pl. pszichológus, pszichiáter vagy családterapeuta) A szülőknek ebben a korban (is) nagyon oda kell figyelni a gyerekeikre! Nem szabad struccpolitikát folytatni, ha a szerhasználatról van szó! Tudni kell különbséget tenni a csínytevésnek minősülő berúgás és a komoly szerfüggőség között. Hiába idősebb már a gyerek, a felelősség (főleg amíg kiskorú) leginkább a szülőket terheli! Figyelje meg, mi változott a viselkedésében, szokásaiban, kikkel barátkozik és hova jár. Ha bármilyen gyanús dolgot észlel, próbálja vele megbeszélni, de ha nem megy, kérjen segítséget. Szerencsétlen Amy Winehouse-nak is az lehetett a veszte, hogy senki nem segített neki…

 

A DADA (Drog, alkohol, dohányzás, AIDS) rendőrségi programról

Drogambulancia

Anonim Alkoholisták

Drog-Stop anonim telefonvonal

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon!

 

kép forrása: www.thedrugrehab.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr743094778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása