Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

3 tipp, hogyan ajándékozzunk tudatosan

2018. december 08. - Gyermekpszichológus

"Mit vegyen a keresztanyja karácsonyra a gyereknek? Na de a gyereknek mégis kell adni valamit Karácsonyra, hát hogy néz az ki, ha nem kap semmit! Meg kéne a nagyinak mondani, hogy idén csak egy ajándékot hozzon a Jézuska! Szerintem meg ne adjunk mi egymásnak felnőttek semmit!"

ajandek.jpg

Ilyenkor decemberben szinte mindenkit foglalkoztat az ajándékozás kérdése. Főleg a gyerekes családok vannak bajban, milyen ajándékokat kapjanak a gyerekek. Ebben a cikkben most azokról a helyzetekről írok, amikor nincsen különösebb anyagi akadálya az egyszerű ajándékozásnak. (Bár a mai világban, hála a különböző karitász tevékenységeknek, nem nagyon akad olyan gyerek az országban, aki valamilyen úton módon ne kapna ajándékot decemberben. Évről évre hallatják is a hangukat a különböző segélyszervezetek, mennyire sok adományt kapnak.)

Családonként megoszlanak a vélemények, hogyan adjanak vagy adjanak-e egyáltalán ajándékokat egymásnak a családtagok. Valakiknél mindenki mindenkinek vesz, máshol csak a gyerekek kapnak, de vannak családok ahol a karácsonyi ajándék inkább egy közös élmény, tárgyakat nem adnak. De vallási és kulturális okokból sem mindenki tartja ezt a keresztény ünnepet. Nem gondolom, hogy bármilyen általános érvényű szabály igaz lenne, hogyan jó ajándékozni. Ezért ebben a cikkben általánosságban írok az ajándékozásról. A legtöbb dilemmát általában az jelenti, hogy túl sok játékot kapnak a gyerekek illetve a tanácstalanság, kinek mit vegyünk.

1. tipp: Alakítsuk ki az ajándékozási szokásokat!

Főleg kisgyermekes, első gyermekes családokban nagyon fontos átgondolni, milyen szokásokat alakítson ki a kis család az ajándékozást illetően. Az is része a családdá válásnak, ahogyan az új szokások kialakulnak. Például  a gyermek születése előtt a nagyobb ünnepeket a fiatal pár a saját szüleinél töltötte, de most már Szenteste hármasban vannak és csak másnap mennek a nagyszülőkhöz. Tehát magukat az ünnepi szokásokat is ki kell találni. Érdemes megbeszélni, hogyan kapjon a gyerek ajándékot, legyen-e Jézuska és Mikulás, meglepetés vagy tudjon róla a gyerek, segítsen-e fát díszíteni stb. Ezek a szokások teremtik meg a családban az ünnepek különlegességét.

2. tipp: Legyen nagycsaládi egyeztetés az ajándékokról!

A túl sok játék hosszú távon inkább rossz hatással van a gyerek kreativitására, hamar érdektelenségbe süppednek az új dolgok. Éppen ezért szerencsésebb, ha összefog a család és inkább közösen vesznek 1-1 dolgot a gyereknek. De ha mindenki ragaszkodik a saját ajándékhoz, akkor egyet vegyenek. Érdemes egy listát összeállítani a szülőknek és elosztani kitől mit kapjon. 

3. tipp: Osszuk be a játékokat!

Érthető okokból mindenki szeretné látni, ahogyan a gyerek örül az ajándékoknak. Ugyanakkor a nagy roham után érdemes kiszelektálni mi az, amivel akkor játszanak vagy mi az amivel később. Egyébként is érdemes kiválogatni és időnként forgatni a játékokat. A túl sok játék túl sok inger is a gyermeknek. Egy játékokkal teli szobában a pihenés sem olyan jó minőségű, az egymásra halmozott dolgok rendetlenség benyomását is kelthetik. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor c. könyvében számos hasznos tanácsot kaphatunk arról, hogyan lehet túlpörgött világunk gyerekekre ható ingereit csökkenteni. (De ez már egy hosszabb cikk része lenne...)

 

Összességében mégis inkább az az irányelv, hogy a gyerek kevesebb de minőségi ajándékokat kapjon. A családok többségében legalább a kisebb gyerekek kapnak tárgyi ajándékot. De érdemes náluk is inkább az egyszerűbb dolgokat választani. Közhely, de a gyerek hosszabb távon inkább eljátszik majd a párnákból épített autópályán 2-3 kisautóval, mint a hiper-szuper modern emeletes méregdrága bolti pályarendszerrel. (Ami később csak a helyet foglalja és porosodik a szoba sarkában.)

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép:pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr9914461008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása