Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Hasznos tippek a nyári tábor előtt

2014. május 28. - Gyermekpszichológus

A nyári szünet (megszervezése) a szülők számára nem feltétlenül játék és szórakozás. A hosszúra nyúlt pihenés közben gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről. Ki és mikor tud vigyázni rájuk? Hogyan osszák be a szabadságukat? Mennyire mozgósíthatók a nagyszülők? Egyszerű megoldásnak tűnik egy-két táborba is befizetni a gyereket, de vajon el lehet már engedni egyedül egy hétre? El tudja majd magát látni? Mi lesz, ha nem tetszik neki, és haza akar jönni?

 tábor.jpg

 

A témában készült riportot (RTL KLUB Híradó 2014.05.28) itt tekinthetik meg! >>>

Jogos a kérdés, vajon mikortól érett rá egy gyermek, hogy egy hetet távol töltsön az otthonától? Hány éves korban lehet már elküldeni „ottalvós” nyári táborba? Ha megnézzük a kínálatot, milyen táborok állnak rendelkezésre a nyári szünetben, látható, hogy általában az alsó tagozatos és attól idősebb korosztályt várják. Az, hogy egy gyermek képes lesz-e egyedül is helyt állni, függ a személyiségétől is. Ha az iskola szervezi a tábort, érdemes megbeszélni a pedagógusokkal, ők mennyire tartják alkalmasnak a gyermeket egy ilyen programra. Minden esetben alaposan tájékozódni kell, milyen jellegű a tábor, milyen gyermekek számára szervezik, mik lesznek a programok, kik kísérik a táborozókat stb. Ha valaki még soha nem aludt távol az otthonától, nem szerencsés első alkalommal egy hetes táborba iratni. Eleinte a napközis tábor vagy az egy-egy nap máshol alvás segíthet megszokni a körülményeket, de akár a kertben is verhetnek egy sátrat, ahol egy-egy éjszakát eltölthetnek! 

Mire készítsük fel a gyermeket a tábor előtt?

  • Nagyon fontos a táborral kapcsolatos praktikus teendőket a gyermekkel is átbeszélni. Hová és hány napra mennek? Hányan lesznek, Kiket fog ismerni a közösségben? Milyen jellegű lesz a tábor? Hogyan tartják majd vele a kapcsolatot? stb.
  • Mivel a táborban már elvárják a gyermekektől az önállóságot, erre otthon is külön fel kell hívni a figyelmet. Pakoljanak be együtt, lássa ő is, mi hova kerül a bőröndbe. Beszéljenek a napi teendőkről, pl. zuhanyozás, ruha ki- és bepakolása stb.
  • Nem szabad azt mondani a gyermeknek, hogy „Itthon majd nagyon fogunk érted izgulni!” vagy „Anyának és apának nagyon hiányzol majd, azt sem tudjuk, hogyan bírjuk ki nélküled!” Ezzel azt kommunikáljuk, hogy nem szívesen engedjük el, és mi magunk is bizonytalanak vagyunk, megállja-e majd a helyét.

És ha nem érzi jól magát…?

Természetesen haza lehet jönni hamarabb a táborból, de ne ez legyen a legkézenfekvőbb megoldás! Sőt, erre nem is szabad előre felkészíteni a gyermeket. Ha így áll hozzá a nyári programhoz, megvan az esélye, hogy csak a rossz dolgokra fog koncentrálni, és azért szorong, vajon mi lehet az a pont, amikor neki már szólnia kell. Ha nagyon nem érzi jól magát a táborban, először a kísérő pedagógusokkal beszéljünk. Amennyiben ők sem találnak megoldást, akkor jöhet szóba a hazamenetel.

 

Később az ember ha visszagondol a diákévek nyári eseményeire, maradandó élményeket jelentenek a táborok. Új barátságok alakulhatnak és a nyári kalandokra még sokáig emlékezhetünk.

 

Ezúton kívánunk minden családnak kellemes nyári időtöltést! :)

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép: en.amerikanki.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr686224585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása