Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Könyvajánló (4. rész)

2013. augusztus 22. - Gyermekpszichológus

RECENZIÓ:
Vitkolczi Ildikó "Palkó, Zsófi meg a világ dolgai" c. könyvéről
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2013

 

Amikor felkértek rá, hogy írjak recenziót Vitkolczi Ildikó „Palkó, Zsófi meg a világ dolgai” című könyvéről, azt gondoltam, ez egy mesekönyv gyermekeknek. Ehhez képest olvasás közben egyből saját gyermekkori emlékeim jutottak eszembe. Sokáig én sem tudtam értelmezni, hogyan lehet a nagyiból kettő, és az én apukámnak miért nem anyukája az én anyukám?

palkó, zsófi.jpg

Zsófi (4) és Palkó (2) korában a gyermekek már elkezdenek beszélni, érdeklődő „Miért?” kérdésekkel bombázzák környezetüket. Ezek sokszor értelmetlennek, butaságnak tűnnek, de a gyermek számára fontosak. Éppen ezért nem szabad elbagatellizálni a megválaszolásukat. Palkó és Zsófi kalandjai, a maguk életszerűségével, közelebb viszik a mesét hallgatókat a „világ dolgaihoz”. Az egyes fejezetekben felvetett témák alapján a mese tovább szőhető.

Palkó és Zsófi szerethető karakter, tipikus testvérek. Tetszik, hogy testvérkapcsolatuk nem csak idealizált színben van feltüntetve. Így a kisgyermekkor legtöbbet emlegetett kérdésével, a testvérféltékenységgel is foglalkozik a szerző. Kedvenc történetem „A sarokban állni borzasztóan rossz dolog” mintapéldája a testvérek közti konfliktusok megértésének. Ezen keresztül megértheti a szülő, mennyire igazságtalannak érzi a nagy Zsófi a büntetést. Azért nem érdemes igazságot tenni a testvérek között, mert nem tudhatjuk, ki kezdte. Kívülálló számára úgy tűnik, Zsófi megcsípte Palkót. Holott a kislány jogos sérelme, hogy öccse megtépázta kedvenc plüssmacskáját.

Összességében Vitkolczi Ildikó könyve egy szerethető, olvasmányos, kedves rajzokkal illusztrált mesekönyv gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az élet hétköznapi kérdéseit tárgyalja úgy, hogy a felnőtt olvasó is közelebb kerül a kisgyermekek világához. Hétköznapi karaktereivel könnyű azonosulni, és a kis történetek rajtuk keresztül továbbszőhetőek, segítséget nyújtva ezzel saját gyermekünk kérdéseinek megválaszolására.

Ajánlom olvasásra mindenkinek, akinek hasonló korú gyermekei vannak.

 

 

Budapest, 2013-08-14

 

Bojti Andrea

gyermekpszichológus

A Gyermekpszichológus blog szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr955471779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása