Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Miért sír a baba? A babasírás 5 típusa

2013. augusztus 08. - Gyermekpszichológus

Ha kisbaba sírást hallunk, reflexszerűen összeszorul a gyomrunk, és elkezdünk gondolkodni, vajon miért sírhat? Mi lehet a baja? Baja van egyáltalán, vagy csak egy kis figyelemre vágyik? Ezekre a kérdésekre még egy többgyermekes, tapasztalt anyukának sem könnyű választ adni, de van néhány jellegzetesség, melyből következtethetünk a sírás okára.

RTL KLUB 2013.08.08..JPGAz RTL KLUB Reggel 8:08 című műsorában készült interjút itt megnézheti! (A 3. kék pöttyre kattintva a hangerőszabályozó mellett 7:55-től)

Miért pont a sírás?

A sírás az első eszköz, mellyel gyermekünk a külvilággal kommunikál. Ez minden újszülöttnek igénye. Sírni könnyű, nem kell rajta gondolkodni, és hatékonyan felkelti a környezet figyelmét, hiszen távolról is jól hallható, és általában mindenkiből kivált valamilyen reakciót. A sírás természetes dolog, és mi azzal tudunk rá „válaszolni”, hogy reagálunk rá.

baby_cries_nusz9.jpg

Minden gyermek egyformán sír?

Természetesen nem. Mint ahogyan a felnőttek, úgy a csecsemők természete is különbözik egymástól. Már az újszülött osztályon megfigyelhetők olyan kisbabák, akik sokat sírnak, nehezen megnyugtathatóak, míg másoknak a hangját sem halljuk.

A sírás életkori sajátosságai

Újszülött korban a sírás ordításnak tűnik, és szinte minden helyzetben ugyanolyan hangos, erőteljes. Ekkor a legnehezebb kitalálni, miért sír. Érdemes tehát több mindennel próbálkozni. Nézzük meg a pelenkát, próbáljuk mellre tenni vagy öltöztessük lejjebb a melegben stb.

Az egy-két hónapos kisbaba már differenciáltabban sír. Többször megáll, abbahagyja, várja a reakciót.

Három-négy hónapos korban jelenik meg az első mosoly. Ilyenkor a baba arcmimikával is kifejezi mondandóját. Összehúzza a szemöldökét, undorodik, mosolyog, figyel.

A 8 hónapos pedig már kézmozdulatokkal, gesztusokkal eltolja magától a számára nem kívánatos tárgyakat, vagy odébb mászik.

A sírás 5 típusa

  1. Sír, ha éhes
    A legtöbb baba, amikor éhes, rövid, ritmikusan ismétlődő dinamikával sír. Ha emellett cuppogó hangot ad vagy szopó mozgást végez, valószínűleg az éhség lehet a gond. Amikor mellre kerül, abbahagyja a sírást, megnyugszik és szopni kezd.
  2. Sír, ha álmos
    A fáradt babák alvás helyett gyakran sírni kezdenek. Ez a kimerülés jele. Biztosan Ön is tapasztalta már, hogy nagyon fáradt, de mégsem tud elaludni. Amikor a baba az álmosság miatt sír, az úgy hangzik, mint a tipikus „oáoá”, ami kezdődhet rövidebb szakaszokkal, de mindenképpen egy hosszú, kerek szájjal formált hangban végződik. Ha a baba közben a szemét is dörzsöli, feltehetően fáradt. A ringatás, dúdolás vagy egyéb nyugalmat előidéző tevékenységek segítenek a leghatékonyabban.
  3. Sír, ha fáj valami
    Csecsemőkorban a leggyakoribb fájdalom a hasfájás, mely az anyatejjel táplált gyermekek körében még gyakoribb. A fájdalomhoz köthető sírás hangalakja valamelyest hasonlít az éhség miatti síráséhoz, ugyanis hasonlóan magas és éles, de időben hosszabb és keservesnebb. Amikor különösen nagy a fájdalma, sírása sikoltozásnak hathat. Ha rövid időn belül nem múlik a sírás, orvoshoz kell fordulni!
  4. Sír, ha tele a pelenka
    Amikor tele a pelus, a legtöbb baba halkan mocorogni, sírni kezd. Idővel a sírása erősödhet. Ha izgő-mozgó, fenekét tologató mozgás is társul hozzá, szinte biztosan ellenőrizni kell a pelenka tartalmát.
  5. Sír, ha csak unatkozik és figyelemre vágyik
    Az esetek egy részében nincs különösebb oka a baba sírásának, egyszerűen csak figyelemre vágyik. Sírása is inkább kiáltozás, „höhö”-zés. Ha kézbe vesszük, rámosolygunk és beszélünk hozzá, hamar megnyugszik.

Azzal, hogy odafigyelünk a kicsi sírására, a hatékony érzelemkifejezésre tanítjuk. Még ha nem is találjuk ki pontosan miért sír, amikor karba vesszük, érzékeltetjük vele, hogy nem hagytuk magára. Ha túl sokáig hagyjuk sírni a kisbabát, előbb-utóbb abbahagyja, de ezt nem azért teszi, mert megnyugtatta magát, hanem a kimerültség és a reményvesztettség fárasztja el.

Akinek nagyon sírós kisbabája van, úgy érezheti, megállt körülötte az idő. De később, amikor az 1-2 éves totyogós, mosolygós gyermekét nézi majd, hamar feledésbe merülnek a kezdeti nehézségek.

FONTOS!

A gyermekek sírása komoly betegségre is utalhat! Ha eszméletvesztésig kimerül benne, hörgő, sehogyan sem múló, fizikailag terhelő a gyermek sírása, azonnal forduljanak orvoshoz!

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

kép:parentingclan.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr55452776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása