Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Élet a mozaikcsaládban gyermekszemmel

2020. február 04. - Gyermekpszichológus

A 10 éves Flóra szülei elváltak, amikor a kislány öt éves volt. Ő az édesanyjával maradt és két hetente töltött egy hétvégét az édesapjával. Az apjának közvetlenül a válás után alakult új párkapcsolata, ahonnan egy három éves öccse született. Mióta az édesanyja párja is velük él, azóta a kislány kezelhetetlen lett. Szemtelen, nem fogad szót, állandóan bezárkózik a szobájába.

eddard_stark.png

Az eset megismerése után kiderült, hogy sokáig titkolták Flóra elöl a szülők a problémákat, így ő már csak a kész tényeket tudta meg. Azt mondták neki, hogy az édesapja egy másik nénibe lett szerelmes, ezért megy el. Nem sokkal a beszélgetést megelőzően egy este Flóra és az apukája valami apróságon összekaptak és a kislány nagyon megharagudott rá. Azt kívánta, bárcsak eltűnne az apja! Szerencsétlen módon pár nappal később kapta a válás hírét, és hiába magyarázták el neki többször is, hogy ez a szülők párkapcsolati problémája, ő mégis magát okolta a válásért. Azt hitte azért megy el az apukája mert ő azt kívánta, bárcsak eltűnne. A későbbiekben úgy tűnt oldódott benne a feszültség, de amikor az anyukájának is új párja lett, kétségbeesett. Számára ez egyet jelentett az elhagyatással, hiszen az édesapja is elhagyta őt másvalakiért. Tudat alatt Flóra próbálgatni kezdte a határait, vajon az édesanyja mennyire szereti őt. Valójában tartott tőle, hogyha rosszul viselkedik elhagyják. Bizonytalanná vált az édesanyja szeretetében.

A szülőkkel való beszélgetés során az is kiderült, hogy korábban inkább a párkapcsolati problémákkal magyarázták a kislánynak a válásukat. kevés szó esett arról, hogy őt a történtek ugyanúgy szereti mindkét szülője és ő mindig minden esetben a gyermekük marad. Neki nem lesz másik apukája vagy anyukája. Arról pedig egyáltalán nem esett szó, hogy ő nem felelős a válásért. Ez a kérdés valójában fel sem merült. Csak később, egy óvodai konfliktus kapcsán derült ki, hogy a kislány önmagát hibáztatta, amiért az apja elment. Azt hitte, hogy az ő kívánsága, miszerint jobb lenne ha elmenne, vált valóra ezzel.

Az eset kapcsán újra kellett keretezni a mozaikcsalád életét. Először is definiálni a kislány státuszát a családban. Aztán az anya új párjának a szerepét. Szerencsére a szülők tudtak ezekről a változásokról közösen beszélgetni a gyerekkel. Egy hosszabb terápiás folyamat része volt, amíg Flóra lelke megnyugodott és ezzel a dacos viselkedése is oldódott.

A mozaikcsaládban élésre nem nagyon van társadalmilag egységes minta. Minden családnak maguknak kell kialakítani a kereteket. Ehhez különböző támpontokra szükség lehet. 

  • az új családtagok szerepének a definiálása
  • a gyerektől elvárt viselkedés kommunikálása az új családtagok felé
  • a szülői szerep megtartása, a pótszülő szülői szerepének kialakítása

stb.

Ezekről a kérdésekről tartok február 20-án 17 órától kerekasztal beszélgetést Budapesten a 11. kerület Bartók Béla út 79. félemelet 1 Cosmic Latte szalonirodában.

A csoportra maximum 5 fő jelentkezhet. Jelentkezni a linkre kattintva lehet.

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon és kövess Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr8015459076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása