Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Dolgozni kisiskolás gyermek mellett

2014. szeptember 29. - Gyermekpszichológus

Ahogy megkezdi a gyermek az első osztályt, hamar bebizonyosodik a szülő számára, hogy az óvodás éveknél egy sokkal keményebb időszak veszi kezdetét. Már nem lehet később érkezni, délután át kell nézni a másnapi teendőket, szülői értekezletek, iskolai pluszfeladatok sokasága vár a családra.

 iskolába2.jpg
Emlékszem rá, volt egy év gyermekkoromban, amikor én már iskolába jártam, a húgom óvodás volt, az öcsém pedig bölcsődés…Na ekkor döntöttek úgy a szüleim, hogy (családi összefogással) vesznek még egy trabantot! J Sok családban a legnehezebb feladat a gyerekek „logisztikázásának” megoldása. Érdemes időben jóval előre felkészülni az iskolakezdéssel járó változásokra.

  • Az iskolaválasztásnál nem biztos, hogy a jó nevű, de távolabbi iskola a legjobb megoldás alsó tagozatban. Mérlegelni kell, mennyi időt vesz el az utazás reggel és este a gyermektől. Ha ez a pihenés kárára megy, hosszabb távon a tanulmányi eredményeket is ronthatja a fáradtság.
  • Ha megvan rá a lehetőség, a gyerekek „fuvarozásába” be lehet vonni a nagyszülőket vagy közvetlen családtagokat. Viszont ahol erre nincs lehetőség, idővel érdemes mérlegelni, megoldható-e az, hogy az egymás közelében lakó gyereket felváltva egy-egy család viszi vagy hozza az iskolából.
  • Beszéljen a szülő a közvetlen felettesével arról, milyen változások várhatóak szeptembertől. Ha módja van rá, kérjen tanévkezdéskor egy kis rugalmasságot a munkahelyén. Távmunkákkal, későbbi/korábbi túlórákkal, műszakcserékkel kompenzálhatja egy ideig a munkáltatót. Segítség lehet a szervezésben, ha jó előre tájékozódik, milyen lesz a tanév rendje, mikor várhatóak tanításmentes napok, szervezett kirándulások és a szünetek.
  • Az iskolára való felkészülésnek legyen az is a része, hogy beszélgetünk a gyerekkel az ő jogairól és kötelezettségeiről. Fontos, hogy megértse, hogyan kell az iskolában viselkednie. Elvégre az iskola számára olyan lesz, mint a szülőknek a munkahelyük. Remélhetően a beszélgetések hatására kevesebb probléma lesz majd vele az iskolában, és ez megkönnyíti a család számára az iskolakezdést.
  • Érdeklődjenek, van-e a munkáltatónál iskolakezdési támogatás. Utalvány formájában egy gyermekenként akár a 30.000 Ft-ot is meghaladhatja. Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200%-át, egyedülálló szülők esetében a 250%-át, akkor a polgármesteri hivatalban a szociális osztályon beiskolázási segély igényelhető. 

 

Végül, de nem utolsó sorban, jusson idő a pihenésre, közös családi kikapcsolódásra! Mert ahogy mi a munkahelyünkön a munkában, ők is kifáradnak az iskolában a tanulás során, és mindenkinek kell a feltöltődés!

 

További hasznos tanácsokat talál még a témában: A HVG Pszichológia Extra 2014/3-as számában 55-56.o (Szerző: Repka Ágnes)

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép:metro.us

 

Ajánlott cikkek:

Iskolakezdés. Mire figyeljünk? 

A kisiskoláskor pszichológiája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr626738389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása