Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Karácsony az idő múlásával

2013. december 19. - Gyermekpszichológus

Ha most megkérdeznék néhány embert az utcán, hogyan töltik a karácsonyt, a legtöbben biztosan egyből a hagyományos, régre visszanyúló szokásokat említenék. Az idők során kialakult családi hagyományokat valamilyen formában továbbviszi a család. Mégis fontos, hogy amikor egy új család alakul, megteremtsék saját hagyományaikat.

 karácsony 2.jpg

A karácsony szerepe szinte évről évre változik az ember életében. Az egészen kisgyermekek hónapokig várják a Jézuskát, talán számukra a legnagyobb izgalom az ünnepek ideje. Iskolás korban kezd meginogni a hit, valóban létezik-e a Jézuska, és ezzel lassan a karácsonyi szokások is átalakulnak. A legtöbb szülő ekkor már bevonja a gyerekeket is a fadíszítésbe, és idővel már ők is készítenek/vásárolnak ajándékokat a szeretteiknek. Sokszor megfigyelhetjük, hogy az idősebb kamaszok számára néha teher a karácsonyi készülődés, de ez leginkább az általános ellenkezéssel lehet összefüggésben.

Ahogy felnő a gyermek, úgy a karácsony is átértelmeződik. A fiatal felnőttek számára újabb izgalmas kaland, hogyan tudják családjaik szokásait összehangolni. Párkapcsolati kérdés ugyanis, miként tudják az ünnepeket megszervezni. Az, hogy ki hogyan ünnepel, sokmindent elárul a családról. Elég csak rákérdezni, hogyan telik náluk egy születésnap vagy a karácsony, és hamar fény derül az esetleges családi konfliktusokra. Éppen ezért az ünnepekre is oda kell figyelni! Tipikus konfliktusforrás, hogy a fiatal pár hol töltse a szentestét. Ha az egyik fél kettesben szeretné, de a másik inkább a családdal, előbb-utóbb meg kell beszélni a helyzetet a családdal is. A pár önállósodását az a hozzáállás segíti leginkább, ha önmagukat „új” családként definiálva igyekszenek saját maguk kialakítani új szokásaikat. A fenti példához visszatérve ilyen, ha ők ezután az ünnep egyik napját kettesben töltik, és csak a többit a családdal. A megfelelő kompromisszum és az új szokás kapcsolatépítő hatású.

Amikor a pár szülővé válik, szinte újra gyerekként élheti meg a karácsonyt. Nincs is annál izgalmasabb, mint a gyerekek számára elkészíteni a meglepetéseket, titokban fát díszíteni, éjszakába nyúlóan csomagolni, és látni a kicsik arcán az önfeledt izgalmat, örömöt. Közhelyes, de talán ekkor a leginkább helytálló az a mondás, hogy jobb adni, mint kapni. J   Az ünnepekhez kapcsolódó hagyományok immár új célt szolgálnak, megteremtik a gyermekek számára az ünnep lényegét. A nagyszülők pedig a fotelban hátradőlve élvezhetik a család nyújtotta vidámságot, örömöt.

 

Az idő múlásával végiggondolhatjuk az évek során kialakult, átalakult hagyományokat. Ahogy a világ változik, úgy változik az ünnep is, és ez így természetes. Olykor a közös célok érdekében tudatosan átformáljuk a szokásokat, de az ünnep lényege így is megmarad. A karácsony a család és a szeret ünnepe.

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

kép:mi9.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr335699161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása