Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

A szülés utáni depresszióról…

2011. április 17. - Gyermekpszichológus

Mindig megdöbbentő hallani, ha egy kismama végez újszülött gyermekével. Azt gondolnánk, hogy a szülés utáni időszak egy nő életében a legszebb, a legtökéletesebb. Ám ez mégsem mindenkinél van így. Létezik ugyanis egy olyan állapot, amikor a szülés után a kismama látszólag érthetetlen okokból egyfajta pszichotikus állapotba kerül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szülés utáni perinatális zavaroknak a szülés utáni depresszió csak egy fajtája, de semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, az már a végső pont, ha egy anya a gyermeke ellen fordul. A kismamák jelentős százalékánál a szülés utáni egy hétben általában bekövetkezik egy melankolikus állapot, de ez könnyen írható a hormonváltozások számlájára, és nem kell egyből szülés utáni depresszióra gondolni.

 A szülés utáni depresszió jellemző tünetei:

·         Állandó szomorúság érzése, sok sírás

·         Kényszerképzetek

·         Folytonos kimerültség, fáradtság érzése

·         Pánikrohamok

·         Ismeretlen eredetű fájdalomérzés (pl. fejfájás)

·         Aluszékonyság vagy álmatlanság

·         Ingerlékenység és düh a partnerrel szemben

 

A betegség kialakulásának okairól

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne hibáztassuk magunkat, az önmarcangolásnak nincs értelme!

Azt, hogy mi okozza ezt a depressziós állapotot, viszonylag nehéz meghatározni. Gyakrabban előfordulhat olyan anyák esetében, akiknek a párkapcsolata nem stabil (pl. érdekházasság köttetett) vagy nehéz volt a szülés, esetleg a baba koraszülött vagy valamilyen fogyatékossággal, születési rendellenességgel született. A betegség gyakran fordul elő olyan nők esetében, akiknek az édesanyjuk is átesett rajta, de ha kevés az önbecsülése valakinek vagy nem érzi magát kompetens anyának, ugyanúgy veszélyeztetett helyzetben van. Napjainkban a nőkön rengeteg a nyomás, melyeknek egyszerre szeretnének megfelelni. Ilyen az anyaság, a karrier, a nőiesség vagy a jó feleség szerepe. A társadalom elvárja egy nőtől, hogy anya legyen, és sokan ezt egy „kötelező feladatként” élik meg. Ugyanakkor anyaként már nehezebb megállni a helyünket a munka világában, és sokan elbizonytalanodnak a karrier-család kérdésében. A társadalom és a média rossz hatást gyakorol a kismamákra! Ne akarjunk „szuper nők” lenni!

A kezelésről

A szülés utáni depresszió egy viszonylag jól kezelhető állapot. Sokat segíthet az anyát körülvevő támogató környezet, a párkapcsolat, a család és a barátok. Fontos feladat, hogy kialakítsuk a megváltozott hétköznapi rendet. Ebben az átkeretezésben jó, ha van segítség. Nem szerencsés, ha minden feladat (gyermek körüli teendők, háztartás stb.) kizárólag az anyára marad. Időt kell hagyni a felépülésre!

Ha egy mód van rá, találjon alkalmat az anya az otthonon kívüli programokra. Érdemes eljárni baba-mama csoportba, ahol a többi (sokszor tapasztaltabb) anyukával is megoszthatjuk problémáinkat, valamint szakember segítségével kerülhetünk közelebb kisbabánkhoz.

Sokszor azonban pszichológiai segítség igénybevétele szükséges, melynek során egy hosszabb-rövidebb terápiás munka oldhatja meg a problémákat. Súlyosabb esetben pszichiátriai gyógyszeres kezelés alkalmazása is szükséges. Ne szégyelljük ezeket igénybe venni! A kezeletlen depresszió sokkal súlyosabb hatással lehet a család életére.

 

kép forrása: www.health.howstuffworks.com

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr502833407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása