Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

4+1 tipp, hogy zökkenőmentesen induljon a tanév!

2017. augusztus 17. - Gyermekpszichológus

Hamarosan becsengetnek az iskolába. A zökkenőmentes tanévkezdés érdekében 4+1 tippet olvashatnak az alábbi cikkben!

back-to-school-1576795_1920.jpg

   1. A nyár végével fokozatosan térjenek át az évközi alvás-lefekvés időpontjára

A nyári szünidő és pihenés lényege, hogy a gyerekek kizökkenjenek a tanév menetrendjéből. Természetes, hogy ilyenkor később fekszenek le és tovább fennmaradnak. Viszont a nyár végével nagyon fontos, hogy apránként minden visszaálljon a régi kerékvágásba. A tanév kezdete egyébként is fárasztó a gyerekek számára. Sokat ront a helyzeten a kialvatlanság...

    2. A taneszközök közös beszerzése

Segíti az iskolára hangolódást, ha a gyerek is aktív részese a taneszközök beszerzésének. Vigyék öt is magukkal a papírboltba kiválasztani a füzeteket-ceruzákat. A szülő leveheti a polcról azt a néhány füzetet, amiről úgy gondolja, hogy abból választhat a gyerek. Semmiképpen sem kell hagyni, hogy túl drága vagy az iskolában nem használható eszközöket válasszon. Kisiskolás korban főleg nagyon szeretnek a gyerekek a saját dolgaikkal törődni. Így sokkal jobban megbecsülik a taneszközeiket és lelkileg is készülődnek az iskolára. (Remélhetőleg a csodaszuper ceruzával a tanulás is könnyebben megy majd

   3. A tanulósarok kialakítása

A ráhangolódás és az évközbeni nyugodt tanulási körülmények biztosítása érdekében is fontos, hogy ki legyen alakítva egy tanulósarok a lakásban. Ha van a gyereknek saját szobája akkor ott, de akár a nappaliban is fel lehet egy íróasztalt állítani. Ebbe szintén jól bevonható a gyerek is.

   4. A tanév menetrendjének átbeszélése

Végül de nem utolsó sorban nagyon fontos a nyár végén átbeszélni, hogyan alakul majd a tanév. Kinek hol és mikor milyen különórái lesznek. Hogyan lesz megoldva az iskolába menetel és a hazajövetel. Illetve az is, hogy mikor van idő a tanulásra, hogyan lesz számonkérve a lecke.

+1 Első osztály előtt átbeszélni mire számíthat a gyerek az iskolában

Első osztályba lépő gyerekekkel különösen fontos az iskola rendszeréről beszélgetni. Érdemes az egészen apró részletekre is kitérni, úgymint a csengő, a szünetek, a tanórák menete, az órarend fogalma. Ha a gyerek még alszik napközben, akkor az iskola előtti nyáron ezt is fokozatosan el kell hagyni. El lehet menni nyílt napra vagy bekérezkedni az iskola épületébe. Megnézni az osztálytermeket, az udvart és beszélgetni az iskoláról. Ha már ismernek leendő osztálytársakat, akkor velük is érdemes felvenni a kapcsolatot.

 

Mindenkinek sikerekben gazdag és eredményes tanévet kívánok!

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép:pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3112758344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2017.08.18. 18:12:33

Én pont nem hagynám el a déli alvást. Sőt, ha valamiért haza is tud menni az elsős délben, és igényli, még le is fektetném 1 órára. Ugyanis alvás közben rögzül a megtanult anyag, szerintem ebből sosem elég.
süti beállítások módosítása