Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

3 segítő tanács, hogy ne váljon gyermeked online zaklatás áldozatává!

2020. július 08. - Gyermekpszichológus

Neked is az egyik legnagyobb félelmed, hogy gyermeked bántalmazás áldozata lesz? Különösen ijesztő, ha mindez az online térben történik, hiszen arra még kevesebb a rálátásod. Te vajon észreveszed, ha online zaklatják a gyereked? Ebben a cikkben arról írok, mit tehetsz, hogy megelőzd a bántalmazást!

igy_elozd_meg_az_online_zaklatast.png

Ezzel a cikkemmel csatlakozom én is az UNICEF és a KÉK Vonal gyermekkrízis Alapítvány #nemvagyegyedül kampányához az online zaklatás megelőzéséhez!

Te tudod, mit csinál a gyerek a neten?

 

Te fent vagy a Facebookon? Be tudod állítani az Instagramon a kettős azonosítást mint biztonsági beállítást? Tudod mi az a Tik-Tok challenge? Ha ezekről még sosem hallottál, de a gyereked már használja az internetet, jobb ha sürgősen utána nézel!

Sajnos sokszor mondják nekem szinte büszkén a szülők, hogy ők bizony nem is tudják mi az a Facebook vagy Instagram, annyira nem használják az internetet. Viszont a gyerekek ahogy haladnak a kamaszkor felé, úgy szeretnék egyre inkább kipróbálni a közösségi oldalakat és a csetelést a barátokkal. De már kiskamaszként is ciki, ha nem ismernek bizonyos népszerű közösségi játékokat vagy nincs Tik-Tok fiókjuk. Utópisztikus gondolat 2020-ban azt hinni, hogy teljesen eltiltható a gyerek az internettől. Ezért célravezetőbb már a kezdetektől közösen megtanulni a használatát.

Csináljatok együtt email fiókot. Mutasd meg te a használatát. Hívd fel a figyelmét a spamekre, magyarázd el mit jelent a kéretlen üzenet. telepítsétek együtt a Messengert és a közösségi oldalakat, amiket használni szeretne. Ha eddig nem tetted, ismerd meg a biztonsági beállításokat. Kettős azonosítást alkalmazhattok, hogy megvédjétek a fiókot a lopástól. Letilthatjátok az idegenek üzeneteit. Állítsátok be teljesen privátra a gyerek profilját és beszéljétek meg kikkel levelezhet, miket küldhet el a partnerének és milyen képeket, információkat oszthat meg az oldalán. Muszáj már a legelső lépések között elmagyarázni neki , milyen veszélyes hely lehet az internet és hogyan élhetnek vissza mások az adataival.

Az, hogy milyen közösségi felületet kezd el használni a gyerek, közös megbeszélésetek tárgya. De érdemes betartani a platformok saját korhatár korlátozását!

A kommunikációtok alapelve a partnerség és a bizalom legyen! Ha a kezdetektől így állsz hozzá, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel beavat a gyereked az online életébe, mintha alapból tiltod őt! Ne feledd, minél inkább tiltod valamitől a kamaszodó gyereked, annál vonzóbb lesz az számára. 

Ismerd meg a bántalmazás pszichológiáját!

 

Ne folytass struccpolitikát! Jobb, ha már az első önálló internethasználat előtt utánajársz mit is jelent az internetes zaklatás. Hogyan viselkednek az áldozatok? Milyen jelei vannak a bántalmazásnak? Ki és milyen formában válik áldozattá és bántalmazóvá?

Ugye tudod, hogy legtöbbször nem vadidegenek zaklatják a gyereket, hanem a saját ismerősei, osztálytársai? Szerinted a gyerek mindig tisztában van azzal, hogy éppen bántalmazás áldozata? Sajnos nem. Sőt az esetek többségében inkább szégyelli magát és nem is mer szólni. Ezért jobb, ha fokozatosan de mindre kiterjedően elmondjátok neki, mire kell figyelni, hogyan kell kommunikálni másokkal és mi az,ami már nem fér bele.  Nyugodtan kereshettek példa jelleggel tanulságos eseteket az interneten. A KÉK Vonal vagy az UNICEF oldalán rengeteg hasznos anyagot és videót megnézhettek a témában.

A lényeg, hogy szülőként készüljetek fel rá és ismerjétek meg a jelenséget! Sajnos a legtöbb gyereknek még mindig csak a kezébe adják a telefont és azt csinál rajta amit akar...

Vedd komolyan a jeleket!

 

Ha a gyerek viselkedése megváltozik, pl. elkezd harsányan vagy épp ellenkezőleg, visszahúzódóan viselkedni. Szervi tünetekre panaszkodik, fáj a feje, hasa vagy szédül. Alvási nehézségei lesznek vagy romlik az iskolai teljesítménye, mindig gondoljatok arra, vajon érheti-e őt online bántalmazás! 

Próbáljatok vele támogatóan, megértően ismét beszélgetni a zaklatásról. Nem szabad őt leszidni vagy büntetni, ha kiderül, hogy nem ismerte fel vagy eddig titkolta a bántalmazást. Jusson eszetekbe a bántalmazottak pszichológiája! A gyerek félhet a bántalmazótól, szégyellheti a gyengeségét vagy igaznak tarthatja a az ellene felhozott vádakat. Azaz teljesen másképp éli meg ugyanazt a történést mint te a szülője!

Az internetes zaklatás bűncselemény! Mentsétek le a bizonyítékokat! Még akkor is, ha csúnya képeket tartalmaz. De figyeljetek közben a gyerekre, ő mennyire akar ebbe bevonódni. Csak a szükséges mértékig terhelje őt egy esetleges rendőrségi eljárás! 

Az internetes zaklatás komoly lelki sérülést okozhat a gyerekben, ezért javaslom gyermekpszichológus felkeresését vagy bevonását az ügybe.

Ha szeretnél tőlem további hasznos gyermekpszichológiai cikkeket olvasni, kérd te is az INGYENES Gyermekpszichológus blog Magazin Hírlevelet ide kattintva!

 

kép:canva.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr7215988524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.07.10. 01:51:49

A Facebookos zaklatás teljes kivédése: ne regisztrálj. Ha mégis regisztrál a gyerek, az osztálytársak esetleges zaklatása ellen valamennyire védekezni lehet azzal, hogy csak rövid időt tölt valaki a Facebookon és nem megy rá pl. óránként. A zaklató üzeneteket pedig célszerű ignorálni, attól nagy eséllyel megunják.
De a legjobb teljesen kerülni a közösségi oldalakat. Én is jól megvagyok nélkülük.

Rómaikömény 2020.07.11. 12:41:52

@Almandin: egyetértek,pont igy csinálom.a lányomnak a fb nem érdekes, ö a tiktokot emlegeti, amit nem ismerek...
süti beállítások módosítása