Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Óvodakezdés - Hogyan segíthet a család?

2020. február 25. - Gyermekpszichológus

Márk 3.5 évesen kezdi majd az óvodát szeptembertől. A szüleinek első és egyetlen gyermeke, édesanyja az utolsó napig otthon tud vele maradni, így eddig nem járt közösségbe. A kisfiú inkább zárkózott természetű, legszívesebben a játékvasút készletével játszik. Anyukája komolyan aggódik, vajon hogy fog tudni fia a közösségbe beilleszkedni.

felkeszules_az_ovodara_masolata.png

A klasszikus fejlődéspszichológiai elméletek az óvodáskort egy különálló életszakaszként definiálják. Komoly változás ugyanis a gyermekek személyiségfejlődésében a 3 éves kor, amikor látványosan egyre nyitottabbá válnak a velük egykorú gyerekek irányába. Önállósodásuk szintet lép és már egyre ügyesebben kifejezik és megértetik magukat a közösségben, kialakul a szobatisztaság, megértik az óvoda szabályait és elfogadják az idegen felnőttek irányítását. Ennek az életszakasznak fontos feladata a kezdeményező képesség kialakulása, az önállóság gyakorlása.

A gyermek fejlődésével párhuzamosan a családi életben is változás következik be. Új életszakasz a "család óvodáskorú gyerekkel" veszi kezdetét. Az elválás a szülőket is érinti. Legkésőbb a gyermek óvodakezdésével legtöbb édesanya visszamegy dolgozni. Véget érnek a babázós otthon töltött évek. A hétköznapi élet logisztikája új kihívások elé állítja a családot. Éppen ezért érdemes az óvodakezdésre is úgy tekinteni mint egy családi feladatra.

A felkészülés lépései

A gyermek óvodai életre való felkészítése a családnak is segítség az elengedésben. Tekintsünk erre úgy mint egy közös feladatra! Ezzel is erősítjük a családi összetartozás érzését és ha bevonjuk a gyermeket akkor ő is elkötelezettebbé válik.

Nagyon sok jópofa óvodás történeteket tartalmazó mesekönyv segítheti a szülőket az óvodai élet bemutatásában. Érdemes a legapróbb részletekig megbeszélni, hogyan működik az ovi, milyen szabályok vannak ott, hogyan telnek a gyerekek napjai és milyen formában vesznek részt a szülők a hétköznapokban. Ha szerveznek nyílt napot az intézmények, akkor ajánlott rákérdezni az intézményspecifikus szabályokra és el lehet olvasni a házirendet is. Példa erre, hogyha megérkezik a szülő a gyermekért, akkor már nem játszhat tovább a szobában, hanem készülődni kell. Az óvodáskorú gyerekek számára ezek a szabályok biztonságérzetet adnak, ezért érdemes már előre megbeszélni őket. 

Már a beszoktatás is könnyebben megy, ha vannak ismerősök a csoportban. Érdemes felvenni a kapcsolatot a leendő csoporttársak családjaival és a nyár során néhány közös játszóterezést kezdeményezni. Ugyanígy ismerőssé teheti a közeget, ha néhányszor bejárják az óvodába vezető utat.

Az óvodás élet már egy komolyabb önállóságot vár el a gyerekektől. Ilyen a szobatisztaság kérdése, az önálló étkezés, öltözés, a kommunikáció megfelelő módja. Fontos, hogy a kisgyerek fel tudja mérni a szabályokat és elfogadja az óvónők irányító szerepét. Ezeket a készségeket már a felkészülés során lehet gyakorolni és az otthoni életben nagyobb önállóságra tanítani a gyereket.

 

Március 12-én délelőtt 10-től szervezek egy kerekasztal beszélgetést, ahol az óvodakezdés témáját fogjuk pszichológiai megközelítésből alaposan körbejárni. 

Lehetőség lesz minden résztvevőnek a saját kérdéseit szakemberrel és egymással is megbeszélni.

Amiről szó lesz:

* Az óvodáskor fejlődéspszichológiai sajátosságai
* Az óvodaérettség
* A család óvodaérettsége, változások a családi életben
* A felkészülés lépései
* Kommunikáció az óvodával (A család és az óvoda részéről)
* Az óvodakezdés nehézségei (beilleszkedési problémák, a szorongás jelei)
* Tanulságos esetek a pszichológus praxisából
* A segítségkérés lehetőségei

A beszélgetésen elhangzottakat írásos jegyzet formájában megkapják a résztvevők!

A kerekasztal beszélgetés időpontja:
2020. március 12. 10-12 óra
Maximum 6 fő részvételével
Jelentkezési határidő:március 10. kedd 12 óra

 

Jelentkezni ezen a linken lehet!

A workshop részletei itt találhatóak!

Lájkold a blogot a Facebookon és kövess Instagramon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr5515490622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása