Nem köszön a gyerek

Nem köszön a gyerek a szomszéd néninek, pedig százszor elmondtuk már neki, hogy azt úgy illik. Társadalmi norma a köszönés. A kommunikáció eszköze. A nem köszönés elutasítás. Kellemetlen a szülőnek, magyarázkodnia kell.

 speech-bubbles-1379252_1920.jpg

Ezek az alapfeltevések, amikor egy kisgyerek nem köszön, és a család ezt problémának látja. Valójában azonban érdemes tisztáni néhány dolgot a köszönéssel kapcsolatban.

Meddig normális, ha nem köszön a gyerek?

Piaget híres fejlődéspszichológus fogalmazta meg, hogy 7 éves kor után képes arra igazán a gyerek, hogy belső motivációvá váljanak benne a szülő által képviselt nevelési elvek. Addig leginkább a jutalmazással, büntetéssel tanult viselkedésről beszélhetünk. Jutalom, amikor megdicsérem mert szépen köszön. Büntetés, ha rászólok, hogy köszönjön.

Miért köszön vagy nem köszön a gyerek?

Köszön, mert tetszik neki a felnőttek reakciója. Az első szavak között szokott lenni a "szia", könnyű kimondani és hamar tetszést vált ki a közönségből. Köszön, mert egy idő után megtanulja, hogy ezt igy kell vagy mert rászólnak, hogy köszönjön.

Nem köszön amikor nem ismeri fel szituációt vagy nem szimpatikus neki a felnőtt vagy épp nincs hozzá kedve.

Hogyan motiváljuk köszönésre a gyereket?

  • Mutassunk példát, köszönjünk mi is mindenkinek a megfelelő módon
  • Beszélgessünk a köszönésről, mikor kell, hogyan illik, hozzunk fel példákat.
  • Játékban és mesékben is jelenjen meg a köszönés. A kisautók és a babák is köszönnek a különböző szituációkban.
  • Fontos, hogy figyeljük a gyereket, ha esetleg kellemetlen neki amikor nem mer vagy nem akar köszönni. Nem szabad őt megszégyeníteni ilyenkor, mert az csak fokozza a köszönéssel kapcsolatos szorongásokat.

Végezetül pedig ne feledjük, hét éves kor után épül be igazán a köszönés morális értéke a gyermek tudatába.

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

Kép: pixabay.com