Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Mennyire viseli meg a gyermeket, ha az egyik szülő külföldön vállal munkát?

2013. május 16. - Gyermekpszichológus

Érezhető változás lesz az életében. A szülők hozzáállása és a helyzetről való gondolkodása pedig perdöntő hatású a jövőre nézve. Éppen ezért fontos a felkészítés módja!

 120706-ColumbiaAirport-013_t670.jpg

Sok családban a jobb megélhetés reményében valamelyik szülő (általában az apák) külföldi munkát vállal. Általában ilyenkor hetekre elutazik, és a családnak alkalmazkodni kell a megváltozott feltételekhez. Szerencsés esetben az új munka elkezdése előtt van némi idő arra, hogy alaposan felkészüljenek, berendezkedjenek erre az életformára. Ha csak néhány hónapnyi elfoglaltságról van szó, könnyebb a helyzet.

Hogyan mondjuk el neki?

A gyermekek életkora az első szempont, mely meghatározza, milyen módon kommunikáljunk velük a változásokról. Csecsemőkorban a baba számára a legfontosabb az elsődleges gondozó (általában az anya) jelenléte és az állandó napi ritmus kialakítása. Ő még keveset érzékel a változásokból, és azt is leginkább az anya érzésein keresztül.

Ha az egyik szülő kezdetektől fogva külföldön dolgozik, a legnagyobb kérdés, hogyan alakul majd köztük a kötődés. 3 éves kor alatt még nem alakul ki a gyermekben az állandóság fogalma. Sokat segítünk tehát azzal, ha sikerül megoldani a mindennapi kommunikációt (skype, telefon stb.) Akkor ugyanis, ha hosszabb ideig nincs kapcsolat a távol lévő szülővel, a kisgyerek hamar el is felejtkezik róla, és ez nem azért van, mert nem szereti őt.

Sokszor kerestek már azzal a kérdéssel, miért viselkedik furcsán a gyerek, amikor hazajön az apja külföldről. Azért, mert ez ugyanolyan változás számára, mint amikor elment. Egy három évesnek fogalma sincs mit jelent a távolság, mi az, hogy országok, ő csak annyit érzékel ebből, hogy egyszer van, máskor pedig nincs apja. 

Óvodáskorban már kissé árnyaltabb a helyzet. A közös megbeszélések, játékos történetek, mesék segítenek a változás elfogadásában. Azt kell a leginkább megerősíteni a gyermekben, hogy nem örökre megy el a szülő. Felmerülő kérdései elől pedig nem szabad elzárkózni. Az óvodások fantasztikus mesevilága és képzelőereje könnyen félelmetes történeteket sző a „külföld” köré. Ha nyíltan és őszintén tudunk vele beszélgetni, kevésbé szorong majd. Sokan hazaérkezésig visszaszámolják a napokat, ám ebben az esetben legyenek körültekintőek. Egy óvodás nehezen viseli, ha csalódás éri, ezért ha nem biztosak a hazajövetel időpontjában (pl. kamionsofőrök) inkább ne mondjanak róla semmit.

Iskoláskorban a gyermekek könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz. Kiskamaszkorra már kialakult az itthoni (társadalmi) élete, és megvan a kellő ismerete arról, mit jelent a külföld.  Az iskolások már fel tudják mérni a helyzet súlyát, és könnyebben megértik a változás mögött rejlő okokat. Számukra fontos lehet, hogy önállóan fel tudják venni a külföldön élő szülővel a kapcsolatot. Ez előnye is lehet a távollétnek, ugyanis a messze lévő szülővel néha könnyebb megosztani a kényes kérdéseket.

Mit tegyenek a szülők, amikor együtt van a család?

Az esetek többségében a távol élő szülő az önfeledt szórakozásra, játékra vágyik gyermekeivel, amikor itthon van. Ez érthető is, hiszen a külföldre költözés a család többi tagjának is legalább ugyanakkora változás. Tapasztalataim alapján ilyenkor a legtöbb problémát az okozza, hogy a hazajött szülő szeretne mindent megadni gyermekének, míg a másik jobban ragaszkodik az eddig bevett szabályokhoz. Ezen nem érdemes összeveszni! Mindenki szempontjai érthetőek, így a legkézenfekvőbb, ha kompromisszumot kötnek. Betartják az alapkérdéseket (lefekvés, evés stb.) és ebben a néhány napban megpróbálják felszabadultan érezni magukat.

 

Ezeket a szempontokat érdemes átgondolni, amikor valamelyik szülő távol az otthontól vállal munkát. Ha hosszú távon külön él a család, további kérdések merülhetnek fel, de ezek általában egyediek. Többségében mindenki a családegyesítésre törekszik.

 

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon

kép.newstribune.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr685302986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilona Szubinné Bakai 2013.05.16. 18:29:42

Kérdem én,hogy 13 éve kamionos feleségként 4gyereket szinte egyedül felnevelve,Apuci adóssághalmazában fetrengve,autista legkisebbel,állandó ''csak''ígéretekkel,más minőségű 'Apa-élettel' pénz és lelkiismeretes családfő nélkül-hogy is van ez? Ígéretekkel és fenyegetésekkel van tele a nem létező padlás! Undorítónak tartom,hogy úgy lesz valamiből Valaki,hogy a gyerekei lelkét tapossa ki,utána eldobja mindet,mint egy koloncot,mert talált egy naív,mit sem sejtő-vagy tudatosan vérszívó-ribancot!!!
süti beállítások módosítása