Abortusz vagy örökbefogadás?

Nap mint nap utazom a metrón és szembe(s)ülök egy plakáttal. „Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek" - áll egy magzat képe alatt a felirat. Abortuszellenes kampányt indított a kormány. A cél az, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen. Vajon tényleg alternatívája lehet az abortusznak az örökbefogadás?

 Magyarországon az elmúlt 20 évben mintegy felére csökkent az abortuszok száma. A kérdés az, hogy - lengyel mintára- készen áll-e társadalmunk az abortusz betiltására. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogyha egy nő tudja, nem szeretné megtartani gyermekét, inkább szülje meg és adja örökbe, minthogy elvetesse. Önmagában ez a törekvés méltányolható, hiszen a magzatot is megilleti az élethez való jog, és több ezer család vár örökbefogadható gyermekre.

 

Nézzük először témát az anya-gyermek kapcsolat oldaláról. Mint ahogyan azt már a szüléssel kapcsolatos cikkemben (itt) is kifejtettem, bizonyított tény, hogy az anya érzései/érzelmei hatással vannak a magzatra. A későbbiekben a gyermek személyiségfejlődésében jelentős szerepet játszik az „engem valójában nem is akartak” tudat. Ha egy gyermeket biztosan nem szeretnének a szülei felnevelni, nem szabad azt semmilyen eszközzel kényszeríteni. Véleményem szerint mind a baba, mind az anya szempontjából jobb megoldás a gyermekről való lemondás (örökbeadás). Vegyük azonban figyelembe, hogy a szülés átélése sok nőből kiválthatja az anyai ösztönöket, a gyermekről való gondoskodni akarást. Éppen ezért elég nehéz lehet még a várandósság alatt eldönteni, meg akarja-e tartani valaki a gyermekét vagy sem. Az abortusz kontra örökbeadás kérdésben nagyon nehéz egyértelműen állást foglalni. Vallásos nézetek szerint az abortusz gyilkosság. Szerintem mindig a család körülményeit kell figyelembe venni egy ilyen kaliberű döntés meghozatalakor. Ha lehetőség van rá, kérjen tanácsot a választási helyzet előtt álló kismama. Orvosok, pszichológusok, szociális szakemberek több szempontból tudnak segítséget nyújtani. A körülmények részletes megismerése után eddig nem ismert erőforrások is felmerülhetnek, (pl. bizonyos szociális támogatások lehetősége stb.) melyek egészen más megvilágításba helyezik a gyermekvállalás kérdését. Mindenképpen érdemes tehát a tanácstalan nőknek konzultációkra menni!

Ha a szülő az örökbeadás mellett dönt, lemond szülői jogairól, a gyermek örökbefogadhatóvá válik. (Ebbéli szándékát a kicsi hat hetes koráig még visszavonhatja) Az örökbefogadás jogi részleteit most nem tárgyalom, azokról bővebben itt olvashat. 

Gyermeklélektani megközelítésből egy kisgyermek minél fiatalabb korában kerül örökbefogadásra, annál nagyobb eséllyel képes biztonságos kötődést kialakítani szüleivel. Örökbefogadó szülőnek lenni kifejezetten nehéz feladat. Rengeteg elvárásnak kell megfelelni, vizsgáznak, ellenőrzik őket, így feltehetőleg az új jövevény jó helyre kerül.

Ha az örökbefogadás tényét nem titkolják a gyermek előtt, minden esély megvan arra, hogy a család teljes életet éljen és a kicsi személyisége egészségesen fejlődjön.

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon