Néhány praktikus tudnivaló a bébiszitter kiválasztásához

A munka világába visszatérő kismama számára sok fejtörést okozhat, hogy kire bízza szeme fényét addig, amíg ő dolgozik. Felmerülhet a bölcsőde, a családi napközi, rokonok, nagyszülők vagy akár egy bébiszitter fogadása is.

 

A gyermekünk (és saját magunk) számára ideális bébiszitter megtalálása közel sem olyan egyszerű feladat. Ha felmerül bennünk ez a lehetőség, először fogalmazzuk meg elvárásainkat vele szemben. Nem mindegy, hogy csak heti néhány órában vagy teljes munkaidőben foglalkoztatjuk a segítőt. Találjuk ki, hogy pontosan milyen munkakört szánunk neki. Szeretnénk-e, hogy a háztartásba is besegítsen vagy elég, ha csak gyermekünk nevelőjeként dolgozik nálunk. Minden szülőnek vannak/lehetnek elvárásai a gyermekneveléssel kapcsolatban. Ezeket a dolgokat nyíltan meg kell beszélnünk a leendő bébiszitterrel. Soha ne feledkezzünk meg róla, hogy nekünk és a bébiszitternek közösek a céljaink! Az a legfontosabb, hogy harmonikusan tudjunk együttműködni a gyermek nevelésének érdekében.

 

A kiválasztás folyamata

Az esetek többségében a felek hirdetés útján találnak egymásra. Egy megfelelő hirdetés tartalmazza a családtagok számát, a gyermek nemét és életkorát, a család lakhelyét (városrész), az elvárt gyakorlati tapasztalatot, háziállatok számát, az elvégzendő egyéb feladatokat, a kért referenciákat és természetesen adjuk meg elérhetőségeinket valamint az ajánlott fizetést is.

A továbbiakban szánjon elég időt a megfelelő bébiszitter kiválasztásához. Próbáljon meg minél több jelölttel személyesen megismerkedni. Ha szükségét érzi, hívja fel a megjelölt referenciákat is. Gyermekpszichológusként a legfontosabb tanács, amit adhatok az, hogy bízzon az ösztöneiben! Ön az, aki a legjobban tudja, milyen személy illik a családjába. Lehet valaki nagyszerű bébiszitter, ha nem találják a közös hangot, inkább ne válassza.

Az első interjúra lehetőleg otthon, a gyermek nélkül kerüljön sor, a kicsivel való személyes találkozás később történjen. Jó, ha néhány kérdéssel előre készül a találkozóra. (Pl. mit tenne, ha belázasodna a gyermek stb.) Beszélgessenek és ismerjék meg egymást.

Ha sikerül megtalálni a megfelelő jelöltet, akkor törekedjen arra, hogy megkönnyítse, segítse a munkáját. Ha a bébiszitter szívesen dolgozik nálunk és örömmel vigyáz gyermekünkre, azt a kicsi is érezni fogja!

A bölcsődés léttel szemben a bébiszitter fogadásának egyik nagy előnye, hogy a gyermek teljes figyelmet kap a nevelőtől. De azt sose feledjük, a kicsi számára az édesanya szerepét más személy nem töltheti be!

 

kép forrása: www.southernmamas.com

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon!