A családi napköziről

Család, gyermekvállalás, TGYÁS, GYED, GYES, családi pótlék, munka, visszailleszkedés a munkaerőpiacra…és még sorolhatnám. Ezek a fogalmak (kérdések) zakatolnak a fiatal szülőpár fejében, amikor a családtervezés kerül szóba. Ám a rengeteg adminisztráció és bürokrácia között valahol mintha elveszne a gyermek. Ha az édesanya a kicsi betöltött három éves koránál hamarabb visszamegy dolgozni, akkor vajon hol van legjobb helyen a gyermek? Bölcsődében? Nagyszülőknél? Babysitterrel? Családi napköziben? Ez utóbbi talán kevésbé köztudott lehetőség, így cikkemben szeretnék bővebb információkat megosztani Önökkel a családi napköziről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi is az a családi napközi („csana”)?

 „A 1997. évi. XXXI. törvény (továbbiakban Gyvt.) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról így fogalmaz:

A családi napközi:

43. § (1) A gyermekek napközbeni ellátásának minősül a bölcsődei és óvodai ellátásban nem részesülő, továbbá az iskolai oktatásban részesülő gyermeknek az iskola nyitvatartási idején kívüli, valamint az iskolai napközit vagy tanulószobai ellátást igénybe nem vevő gyermek családi napköziben történő, nem közoktatási célú ellátása.

(2) A családi napközi a családban nevelkedő gyermekek számára nyújt életkoruknak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, étkeztetést és foglalkoztatást. A fogyatékos gyermekek számára sajátos szükségleteikhez igazodó ellátást kell nyújtani.”

A családi napközik a bölcsődékhez hasonlóan, 20 hetes kortól fogadják a gyermekeket, ám a felső korhatár itt a 14 év. A létszámot illetően legfeljebb 5 gyermeket gondozhatnak, de ha van köztük egy fogyatékkal élő, akkor csak négyet.

A „csana” működtetőjének és a helyszínnek számos egészségügyi és szociális követelménynek meg kell felelnie, de a speciális szakképesítés nem elvárt a gondozóktól.

Mi az előnye a családi napközinek?

Azt gondolom, az egyik legnagyobb előnye a kis létszámú csoportokban rejlik. Ennek köszönhetően a családi napköziben megvalósulhat a rugalmasabb gondozás, és a gyermekek egyéni igényei is jobban érvényesülnek. Mint ahogyan a nevéből is fakad, családias környezetet és légkört biztosít, ugyanakkor mégis szigorúan ellenőrzött körülmények között működik. Gondoljunk arra is, hogy a kis falvakban, ahol kevés a gyermekszám, ott is megoldhatóvá válik a gyermekfelügyelet, és a családi napközi még munkalehetőséget is teremt.

Összességében minden szülőnek azt javaslom, hogy tájékozódjon a környezetében lévő lehetőségekről. Menjenek el személyesen az intézményekbe és győződjenek meg róla, hogy a körülmények mennyiben felelnek meg gyermeküknek és az Önök elvárásainak.

Mivel a családi napközi kiscsoportos keretek között működik, mindig az adott csoport összetételét figyeljék! Nyilvánvalóan más gyermekek kerülhetnek egy néhány száz lelkes falu családi napközijébe, ahol a „csana” gyakorlatilag a bölcsődét helyettesíti, mint egy olyan csoportba, ahol kifejezetten sajátos nevelési igényű gyermekeket gondoznak.

A kérdés sohasem könnyű, hogy otthon maradjunk, beadjuk valamilyen intézménybe, bízzuk rokonokra vagy babysitterre a gyermekünket. Éppen ezért a legfontosabbnak azt tartom, hogy igyekezzünk minél inkább a gyermek személyiségének megfelelő megoldást megtalálni. 

 

kép forrása: delmagyar.hu

 

Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon!