Milyen problémákkal érdemes felkeresni a gyermekpszichológust?

 

Az áttekinthetőség kedvéért próbáljuk meg a problémákat csoportosítani.
 
Nézzük először azt a helyzetet, amikor a gyermek viselkedése változik meg. Aggodalomra adhat okot, ha szorongóvá válik, fél elaludni, romlik az iskolai teljesítménye, a közösségbe nehezen illeszkedik be vagy magatartása agresszív, gátlástalan.
 
Máskor olyan testi tünetek okozhatnak panaszt, melyek mögött vélhetően pszichés okok húzódnak. Ilyen lehet a bevizelés, kényszeres viselkedés, tic, étkezési problémák illetve egyéb pszichoszomatikus megbetegedések. (pl., migrén, hasfájás stb.)
 
A gyermekpszichológia külön fejezetét alkotja a krónikusan beteg gyermekek lelki támogatása, hiszen egy krónikus betegség nemcsak testi, hanem lelki szenvedéssel is jár. Gondoljunk csak a mozgássérültekre vagy a daganatos gyermekekre. A gyógyulás esélyét és az életminőséget nagymértékben befolyásolja a pszichológiai kezelés eredményessége.
 
Végül, de nem utolsó sorban vegyük szemügyre a családot! Ahogyan az egész család életét befolyásolja a gyermekkel kapcsolatos probléma, úgy a gyermekre is hatással van a családi konfliktus. (pl. válás, gyász, alkoholizmus a családban stb.)
 
A gyermekek varázslatos lelki világát sokszor nehéz megérteni. Ha ezek a problémák fennállnak, akkor érdemes felkeresni a gyermekpszichológust.
 
Ha tetszik a blog, lájkold a Facebookon!