Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Segítség, maszturbál a gyerekem!?

2017. október 10. - Gyermekpszichológus

Sokszor keresnek szülők kétségbe esve azzal, hogy kisgyermekük maszturbáláshoz hasonlóan játszik a nemi szervével.Hogyan kezelje ezt a jelenséget a szülő? Normális ez? Lehet, hogy lelki problémái vannak?

 boy-746520_1920.jpg

A kisgyermekek infantilis maszturbációja (más néven onanizációja) egy teljesen természetes jelenség, mely akár már csecsemőkortól megfigyelhető egyes kisbabáknál. Fiúgyermeket nevelő szülők gyakran tapasztalhatják, hogy a pelenkát kibontva a kicsinek merevedése van. A nemi szervekkel való ismerkedés és játék kezdetleges nemi örömöt okozhat a gyermeknek. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy ezt a jelenséget még véletlenül sem szabad az érett felnőtt szexuális viselkedéshez hasonlítani. A gyerekekben csak sokkal később, az érett kamaszkorban alakul ki az a fajta szexuális vágy, mely már valódi szexuális tartalommal bír. 

Hogyan kezeljük, ha maszturbál a gyermek?

Fontos, hogyha meglátjuk ezt a viselkedést, akkor elsősorban nem érdemes róla tudomást venni. Ha a gyerek mások előtt vagy az utcán is csinálja, akkor természetesen el kell neki magyarázni, hogy ez nem tartozik másra. Ugyanakkor a tiltás és a megszégyenítés a későbbi érett szexuális viselkedésre is kihathat...

 

Közkeletű tévhit, hogy azért maszturbálnak a gyerekek, mert érzelmileg elhanyagoltak vagy lelkileg sérültek. Akkor beszélhetünk kóros maszturbációról, ha a gyereknek csak ez okoz örömet, nem terelhető el róla a figyelme és nem veszi észre, hogy idegen helyen zavarba ejt vele másokat. Autistáknál és értelmi sérülteknél sokszor a repetitív (ismétlődő) visekedésrepertoár része. 

Az onanizálás tehát egy természetes módja a test megismerésének és az infantilis örömszerzésnek.

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr9912948083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása