Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Mikor menjen bölcsődébe a gyerek?

2017. július 28. - Gyermekpszichológus

Hatalmas ellentétek feszülnek a fórumokon a szülők között, mikor menjen, menjen-e egyáltalán bölcsődébe a gyerek. Jó-e a bölcsi vagy káros a gyermek fejlődésére nézve? Egyes nézetek szerint három éves korig mindenképpen az édesanyja mellett a helye a gyereknek, míg a másik oldal azt vallja, hogy a szocializáció és az önállóságra nevelés szempontjából is hasznos a közösség. 

 kindergarten-1322559_1920.jpg

Korábban szakemberként sokszor kérdeztek, hogy jó lesz-e a gyereknek ha közösségbe megy 1-2 évesen, vagy maradjanak vele otthon, esetleg fogadjanak bébiszittert. Őszintén szólva ezekre a kérdésekre szakmailag sem lehet egyértelmű válaszokat adni. Mint mindig, ebben az esetben is az a fontos, hogy egyedileg mérlegelje a család a saját helyzetüket. Nyilván ha az anyukának vissza kell menni dolgozni és másként nem tudják megoldani, akkor adott a helyzet, valahogyan meg kell oldani a gyermek felügyeletét. Ugyanakkor sokszor olyankor is közösségbe jár a gyerek, ha az édesanya nem dolgozik, esetleg otthon van a kisebbik testvérrel. Ez mind mind teljesen rendben van az adott család körülményeit ismerve. Korábban valahol olvastam egy pszichológus által írt cikket (nem emlékszem már sajnos hol) amiben egyértelműen a bölcsőde ellen foglaltak állást. Alatta pedig több tucatnyi kommentben magyarázkodtak, szidkozódtak a bölcsis gyerekek szülei. A "mikor menjen bölcsődébe a gyerek?"  kérdésre leginkább életkor szerinti érettség alapján lehet válaszolni.

Bölcsőde egy éves kor alatt

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyermeknek egy éves kor alatt leginkább az édesanyja mellett a helye. Amennyiben ez nem megoldható, úgy a legjobb, ha egy állandó felnőtt (nagyszülő, bébiszitter) vigyáz rá a saját otthonában. 

Bölcsőde egy éves kor és két éves kor között

Gondozónőkkel beszélgetve sokan megfogalmazzák, hogy 1.5 és 2 éves kor között a legkönnyebb a beszoktatás. Ez részben azért is lehet, mert ebben a korban még könnyebben megszokják az idegen helyzeteket a gyerekek (de erről igencsak megoszlanak a vélemények) Szakmai berkekben is két táborra oszlik, hogy jó-e a gyermeknek vagy sem a két éves kor előtti bölcsődekezdés. Mellette szóló érv, hogy fejleszti a szociális, értelmi és kognitív képességeket. Ellene szólhat a nehéz beszoktatás, a túl sok távollét az anyától, és ha 1-15 éves kor előtt kezdi, akkor a stabil kötődés kialakulásának nehézsége. (De itt egy éves kor előtti bölcsőde kezdést vizsgáltak, és nem lett egyértelműen kimutatva, hogy rosszabbul kötődne, aki hamarabb kezdett bölcsit)

Nagyon fontos a gyermek személyiségét figyelni a bölcsi kezdését illetően. Vannak nyitottabb, barátkozósabb és visszafogottabb gyerekek. Ugyanígy szempont az is, mikor kezd el egy kisgyerek beszélni, hogyan tudja magát kifejezni. Két éves kor előtt még nem beszélhetünk igazán a gyermek szociális igényéről. Ha megnézünk egy csoport két év körüli gyermeket, akkor azt látjuk, hogy ők még nem játszanak igazán együtt. Néha egy-egy tevékenység erejéig együtt vannak, de még nem beszélhetünk kifejezett társaság igényről ebben az életkorban.

Bölcsőde két éves kor után

Két éves kor után már érthetőbb, ha a szülő azt érzi, kevés a gyereknek csak az otthonlét. De nem minden gyermek érett két éves kor után a bölcsőde kezdésre. A magyar gyakorlatban a GYED lejárta után a családok többségében az anyuka visszamegy dolgozni. 

Nagyon fontos alaposan feltérképezni a lehetőségeket, milyen bölcsődei ellátást vehet igénybe a család. Ha már lehetőség van megismerni a leendő gondozókat, akkor az legyen az elsődleges szempont, ki fog rá vigyázni. Ez sokkal fontosabb mint a bölcsis angol, fejlesztés, sport vagy bármi más. Akkor fogja igazán szeretni a közösséget, ha tud kötődni az őt gondozóhoz. Ugyanígy ha egy mód van rá, ne váltogassák sűrűn az intézményeket!

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép:pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr7612675441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TUTI bébiszitter közvetítő 2024.03.11. 14:49:56

Bébiszittert keresel?
Nézz szét a TUTI bébiszitter-közvetítőn:
www.tutibebiszitter.hu

Egyszerű, gyors, ingyenes keresés regisztráció nélkül.
süti beállítások módosítása