Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Három éves múlt és még nem szobatiszta - olvasói kérdés

2017. január 26. - Gyermekpszichológus

Olvasói kérdés:

Jó estét! 
Nekünk olyan problémánk lenne, hogy a fiam már betöltötte a 3 évet. De még nem szobatiszta. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnék neki segiteni az előre jutásban? Válaszát előre is köszönöm!

Judit

 

Válasz:

Kedves Judit!

Nem minden három éves gyermek érett a szobatisztaságra. Önmagában az, hogy ennyi idősen még nem szobatiszta, nem mondható kórosnak.

Segítségképpen érdemes a gyermekkel arról beszélgetni, hogyan működik a testünk. A maga szintjén le is lehet neki rajzolni az evés-ürítés folyamatát. Analógiás mese a szörpgyárról. Akárcsak egy szörp gyárban, bemegy az ajtón a szörp (az embernek a száján az ital), a gyárban a kis munkásemberek ezt feldolgozzák, becsomagolják. Viszont a szörp egy részére már nincs szükség, mert összekoszolódott. Ezt kiengedik a hátsó kapun egy tartályban (ürítés, wc) A gyárat a vezérlő toronyból a főnök irányítja. (A gyerek önmaga) Ő tudja, hogy mikor kell kinyitni a hátsó kiskaput. Ilyen és ehhez hasonló kis történeteket akár az esti mesébe is bele lehet szőni.

gyar.jpg

A képen nagyon sematikusan látszik egy általam rajzolt "gyár". A vonalak a futószalagot jelentik. Lehet rájuk színes szörpöket rajzolni és kis emberkéket, akik dobozolnak. A vezérlőpultba is beleképzelhető/rajzolható a főnk, aki a zöld gomb megnyomásával kinyitja a hátsú kijárat kapuját.

Ezek a mesék megerősítik a gyermeket abban, hogy ő maga irányítja a testét, ő szabályozza, hogy mikor engedi ki a pisit. Először csak a nappalokra és a pisire koncentráljanak. Utána a kakira és csak legvégül az éjszakai pisire.

Természetesen balesetek előfordulhatnak, ezért nem szabad megszidni a gyereket. Éppen eléggé szégyenteljes lehet számára, ha közösségben bepisil.

Fontos az is, hogy ne legyen nagyon központbana téma, mert az sokszor inkább akadályozza a szobatisztaság kialakulását.

Ha sokáig nem rendeződik a helyzet, érdemes alaposabban utána járni a problémának és pszichológus segítségét kérni.

 

Üdvözlettel,

Bojti Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3612127889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása