Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Éjszakai rémálmok kisdedkorban (kérdés-válasz)

2015. július 31. - Gyermekpszichológus

A Kérdés-Válasz rovatban egy-egy sokak által kérdezett kérdést és a rá adott választ olvashatják! Beszéljünk most a 2-4 éves korban jelentkező éjszakai felriadásokról, sírásról, alvajárásról.

alszik.JPG

Kérdés
A kislányom 2,5 éves, és már több hónapja, talán fél éve is, vannak éjszakák, amikor egyszer vagy többször álmában zokog.
Egymás mellett alszunk ezért észlelem, felébredek rá.
Van olyan, hogy nem sír, és nem is ébred fel, csak zokog (nyugtatom, simogatom és rendbe jön), de korábban volt olyan alkalom is amikor ebből a zokogásból óriás sírásba tört ki, de nem ébredt fel nagyon, 2-3-4 perc alatt vissza tudtuk altatni.A tippem a nappali események feldolgozása (egy aktív, izgő-mozgó-kíváncsi, egyébként kiegyensúlyozott gyermekről van szó)
Enyhe aggodalom, inkább kíváncsiság van bennem, hogy mitől lehet?
Válasz
Ebben az életkorban az éjszakai felriadás sok kisgyermeknél megfigyelhető jelenség. Az okát nehéz kideríteni. A szakemberek is az álmodással, napi események feldolgozásával magyarázzák. De maga a jelenség nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami rossz dolog történt vele.
Az éjszakai megriadásoknak két típusa van. Az egyik ilyen a klasszikus rémálom, amikor emlékszünk is rá, hogy valami rosszat álmodtunk. A kisgyerekekkel ezekben az esetekben mindig meg kell beszélni, hogy ők maguk irányítják az álmaikat és tudják azt befolyásolni. Amikor rosszat álmodnak, ébresszék fel magukat. Idővel működni fog.
A másik típus az ún. pavor nocturnus, azaz éjszakai megriadás jelensége. Általában az elalvás után 1-2 órával, még éjfél előtt jelentkezik. A gyermek rémülten kiált, úgy tűnik mintha megébredne, de valójában nem ébred meg és nem is emlékszik az eseményre. Bizonyos életkorokban gyakoribb jelenség, és általában néhány epizód után nem ismétlődik vagy csak hosszabb idő után ismétlődik. Súlyosabb esetben, amikor nem tud már eleget pihenni a gyermek és ennek kihatása van a hétköznapokra, szakemberhez kell fordulni.
Jellemző továbbá kisgyermekkorban az éjszakai járkálás, alvajárás is. Ha a gyermeknél ez a jelenség előfordul, fontos, hogy biztonságban legyen, nehogy megsérüljön. Az alvajáró gyermeket nem szabad megébreszteni. terelgessék vissza az ágyba és nyugtassák meg. 
Ha tetszik a blog, lájkolják a Facebookon!
Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr437668212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása