Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Anya, tényleg a Jézuska hozza az ajándékokat?

2012. december 18. - Gyermekpszichológus

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor ezt a kérdést felteszi a gyerek. De mikor szembesítsük azzal, hogy nem a Mikulás és nem a Jézuska hozza az ajándékot? Mit mondjunk neki?

 Santa-Claus-A.jpg

A gyerekek olyan 6-8 éves korukra általában már maguktól rájönnek, mekkora képtelenség, hogy egy öreg szakállas bácsi a rénszarvas szánjával a világ összes gyermekének ajándékot visz. Sőt, mindezt a kéményen keresztül…! A gyerekek realitásérzéke ebben az életkorban kezd kialakulni, és felmerül bennük a jogos kérdés: Tényleg így történik minden? Nem lehet, hogy mégis inkább a szülőktől kapják az ajándékokat?

Bármikor is válaszolunk erre a kérdésre, azt tudnunk kell, hogy a válasszal valahol véget vetünk a gyermeki ártatlanság egy korszakának. Lezárul egy kalandos fejezet, amikor a szülők Mikulás-szerepben titkolóznak, a gyermek pedig, mint a főhős a mesében, átéli a nagy izgalmakat. Be kell látnunk, ennek egyszer törvényszerűen eljön az ideje, viszont az ajándékozás öröme, a közös családi ünnepek varázsa ezzel nem múlik el.

-         De a kérdés továbbra is fennmarad: vajon miként fog a gyerek reagálni rá, ha megtudja, hogy nem a Jézuska/Mikulás (Nyuszi) hozza az ajándékot?

-         Minden gyerek más! Teljesen biztosra nem mehetünk azzal kapcsolatban, a miénk hogyan fog reagálni, de néhány támpontot érdemes figyelembe venni.

-         Például?

-         Ha a kisgyerek hisz benne, nyugodtan kitalálhatunk fantasztikusabbnál fantasztikusabb történeteket, miként járja végig a Mikulás az összes kéményt stb.

-         És ha túl sokáig hisz benne? Mi van akkor, ha kamaszként is hisz még a mesékben?

-         E felől nem érdemes túlzottan aggódni! Egy egészséges gyermek reális, logikus gondolkodásmódja 9-10 éves korára eléri azt a fejlettségi szintet, hogy megkérdőjelezze a történetek valóságtartamát.

-         Mi van, ha kiborul, amikor megtudja?

-         Ha tisztázó beszélgetésre készülünk a gyerekkel, érdemes előre utánanézni bizonyos dolgoknak. Enyhíti az esetleges sokkot, ha elmeséljük neki a Mikulás és a Jézuska legendáját. Érdemes a szokások kialakulásáról is beszélgetni, és arról, hogy országonként mennyire változatosak ezek az ünnepek.

-         De mikor érdemes ezt a tisztázó beszélgetést megejteni?

-         Erre konkrét időpontot nem tudok mondani, de az nagyon fontos, hogy ne erőltessük rá a gyermekre! Ha ő még nincs kész az igazságra, ne szembesítsük vele. Idővel a társaitól, a televízióból, innen-onnan hallani fog ellentmondásos híreket. Ezek elbizonytalanítják, és előbb-utóbb majd magától is megkérdezi, vajon tényleg a Jézuska hozza az ajándékot?

Elárulok egy titkot! Felnőtt nő létemre én még mai napig találok ilyen-olyan apróságot a csizmámban Mikulás idején! Karácsonykor pedig nevetve nosztalgiázunk, mennyire izgultunk, vajon mit kapunk majd a Jézuskától. A Karácsony meghittsége idővel változik. Az ünnep lényege, hogy elkülönüljön a hétköznapoktól, ezért kell különlegessé tenni. De ez minden emberi életszakaszban másként alakul…és ez így van rendjén!

Ezen az oldalon néhány felnőtt beszámolóját olvashatják, miként jöttek rá, hogy nem a Mikulás és a Jézuska hozza az ajándékokat! Szerintem tanulságos!

 

Mindenkinek szeretetben gazdag, Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr644971225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus vs Attis 2012.12.19. 10:47:01

Szórakoztató Képes Erkölcstan álláspontja: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása