Legyél te is magabiztos szülő

Gyermekpszichológus BLOG

Apukák GYED-en

2012. június 23. - Gyermekpszichológus

Manapság talán már nem ritka, ha azt halljuk, az apuka marad otthon GYED-en a kisbabával. A hagyományos családmodellel szakító családokra egyesek furcsán néznek, mások támogatják ezt a lehetőséget. Az anyagi megfontolásokon túl azzal is érdemes foglalkozni, milyen hatással van a női-férfi szerepekre és a gyermekre, ha az édesapa marad otthon.

apa mosogat.jpg

 

A törvény úgy rendelkezik, hogy a terhességi Gyermekágyi Segély (TGYÁS) lejárta után az édesapa is igényelheti a GYED-et a gyermek 2 éves koráig. Két feltétel adott. Az egyik, hogy a kérelmet megelőző két évben legalább 365 napon biztosított legyen, illetve a kérvény beadásának időpontjában is fennálljon a biztosított státusz. Vagyis jogi értelemben nincs akadálya, hogy az apuka menjen GYED-re.

Felcserélt szerepek?

Előre bocsátom, ebben a témában az én nézetem kifejezetten liberálisak. A hagyományos és az alternatív családmodellek mellet is lehet pro és kontra érvelni. A hagyományos családmodellben élő családoknál a férfi feladata az anyagi biztonság megteremtése, a nő szerepe a család összetartása, a gyermeknevelés és gondoskodás. Ez a XXI. században egyre inkább megdőlni látszik. A nők kiléptek a munkaerő piacra, a gyermekek hamar intézményes nevelésbe kerülnek, és a férfiak is egyre többet kiveszik a részüket a háztartás körüli munkákból. A házasságok közel 40%-a válással végződik, sokan élnek mozaikcsaládban, még többen pedig egyedül nevelik gyermekeiket. Néhány országban már legálisan összeházasodhatnak a homoszexuális párok. A fejlett orvosi technikának köszönhetően pedig ma már úgy születnek gyermekek, hogy az anyába egy idegen nő megtermékenyített petesejtjét ültetik be. Ilyen kontextusba ágyazva a kérdést már önmagában a férfi-női szerep fogalma is nehezen definiálható. A felcserélt szerepekről nem is beszélve.

Mi a teendője egy apának, ha ő marad otthon?

Ugyanaz mint az édesanyának. A szoptatás befejezése után már ő is el tudja látni a gyermek körüli teendőket. Etesse, altassa, tegye tisztába, fürdesse, játsszon vele stb. A gyermek számára fontos, hogy kommunikáljanak vele, legyen kihez odabújni, vagyis biztosított legyen számára a fejlődéséhez optimális otthoni környezet. Az édesapa megtapasztalhatja, mennyi munkát igényel egy kisbaba és a háztartás vezetése. Így jobban értékelni tudja a „női feladatokat”, és ugyanígy fordítva. Az édesanya is átélheti, milyen érzés az, amikor nem ő van a kicsivel, sőt néha ki is szorul a gyermek körüli mindennapokból. A baba számára azt gondolom az egyik legnagyobb nyereség az apával való elmélyült kapcsolat. Ha az édesapa elérhető távolságra van, sokkal könnyebben alakít ki biztonságos kötődést vele is.

Összességében mégis azt látom, az esetek többségében anyagi megfontolás miatt marad otthon inkább az apuka. Ez persze általában ellenérzéseket szül. Ha nem saját döntése egy férfinak, nehezebb elfogadnia a női szerepet. De ha az élet úgy hozza, hogy neki kell otthon maradnia, jobb a liberális szemüvegen keresztül szemlélni a helyzetet, és felfedezni annak előnyeit. Egy biztos, ha szeretik a gyermeket, és biztonságban van, abból baja nem származhat! Sőt!

Ön mit gondol arról, ha az apuka marad otthon GYED-en? Elítéli? Támogatja? Vannak tapasztalatai? Írja meg kommentben vagy a blog Facebook oldalán!

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

További cikkek a témával kapcsolatban:

A család a XXI. században

Apa csak egy van!?

 

Kép forrása: positiveparentingblog.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr654606441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása