Tinik a fesztiválon

Itt a nyár, vele együtt a nyári szünet és már javában benne vagyunk a fesztiválszezonban. Szinte minden hétvégére jut egy. A szülők fejében pedig ott zakatol a kérdés: elengedjem vagy sem a gyereket? Hát az mindenesetre tény, hogy egy party-hétvége távol az otthontól kicsit több veszélyt tartogat, mint egy megszokott buli, de azt hiszem a „vajon jól neveltük-e a gyereket” kérdés nem most fog eldőlni. Az már sokkal korábban eldőlt…

 

 

A kamaszok előszeretettel mennek szembe a családi szabályokkal, nem kivétel ez alól a szórakozás kérdése sem. A szülőnek pedig a hideg futkos a hátán, vajon gyermeke mit csinálhat az éjszakában, és rettegve „várják” azt a bizonyos telefont a rossz hírrel, hogy valami baj történt.

Pszichológiai elméletek alapján a serdülőkor egy olyan fejlődési szakasz, melyben az identitás kialakítása történik. Önmagunk megtalálásához azonban kríziseken át vezet az út. Kisgyermekkortól kezdve a szülők alakítják, nevelik gyermekeiket, de serdülőkorban a kamaszok elkezdenek az eddigi normák ellen lázadni. Mindez fontos része a személyiségfejlődésnek. Ahogyan a bevezetőben is említettem, kamaszkorra a szülői nevelés (bizonyos mértékben) befejeződött. Ez egyben a számvetés ideje is. Mostanra eldől, vajon mennyire sikerült a szülőknek a családi értékeket, normákat átadni gyermeküknek. Persze a tinik a kamaszkor kezdetén (de később is) mindenféle szabállyal igyekszenek szembemenni. Sokszor valóban eléggé kétségbeejtő is, ha az addig rendes, szófogadó gyermek hazudozni kezd és mindenben ellentmond szüleinek. Nem feltétlenül kell azonban kétségbeesni és vasszigorral fenyegetőzni!! Bármennyire is kilátástalannak tűnik, ez egy átmeneti kor. Azért, mert most éppen hazugságon (cigizésen, iváson stb.) kapjuk a kamaszt, még nem kell egyből azt gondolnunk, notórius hazudozó (bagós, alkoholista stb.) felnőtt lesz belőle. A serdülőkor végére általában megnyugszanak a kedélyek, és ha a nevelés sikeres volt, a fiatalok visszatérnek a szülői értékrendhez. A felnőttek gyakran elfelejtik, milyen volt gyermekként. Ideális esetben mostanra Önnek is van egy jó (felnőtt-felnőtt) kapcsolata a szüleivel, és a tőlük kapott értékeket igyekszik épp beleplántálni gyermekébe.

De mégis adódik a kérdés, mit tegyen, ha lázadó gyermeke épp egy fesztiválra/buliba készül, melyet Ön veszélyesnek tart? Egyfelől megtilthatja, mert megteheti. Mindent megtilthat neki. Sőt azt is előírhatja, milyen színű zoknit vegyen fel. A kérdés csupán az, mire megy a vasszigorral? Mi lesz, ha a fiatal 18 évesen kirepül otthonról, és akkor issza majd meg az első pohár italt? Örömében (és részegségében) fejest ugrik az első szökőkútba? Másfelől teljesen szabadjára engedheti, mondván nagy vagy már fiam, azt csinálsz, amit akarsz. Ez is egy megoldás, bár nem mindig szerencsés.

A legideálisabb azonban az, ha tudunk egyezkedni a gyerekkel. Megbeszélni, hova készül, kikkel, mik a tervei, mikor jön haza. Ha egy buliról van szó és ő éjfélig szeretne maradni, de mi már legszívesebben 10-kor hazaküldenénk, megegyezhetünk vele a 11 órában. Így ő is érezheti, hogy érvényesül az akarata, mi pedig milyen jó fejek is vagyunk, engedünk neki. Közben persze mégis örülünk annak, ha hazajön az utolsó busszal. Serdülőkorban sokszor óriási csaták zajlanak, de ezek nemcsak a gyerekről, hanem a felnőttekről is szólnak. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy a kicsi gyermekből idővel önálló felnőtt lesz. A 3 éves még nem döntheti el, hétvégén mikor akar lefeküdni, de egy 17 évesnél ebbe aligha szólhatunk bele.

Azt hiszem összességében a nevelésnek az a legnagyobb kérdése, mikor, hogyan és mit engedünk meg a gyermeknek. Az idő múlásával ugyanis nekünk magunknak is le kell válni gyermekünkről úgy, hogy fokozatosan egyre nagyobb teret biztosítunk számára. Sajnos, ha a leválás folyamata nem zökkenőmentes (nincs szabad akarata vagy túlságosan is laza a gyermek) később komoly problémák adódhatnak. Ha úgy érzi, elakadt kamasz gyermeke nevelésében, forduljon szakemberhez. Néhány alkalmas tanácsadás sokat segíthet, és a szülő is érezheti, nincs egyedül az olykor kilátástalannak tűnő helyzetben.

Visszatérve a fesztivál kérdésére, nem tudom megmondani mi a jó, menjen-e vagy sem. Talán inkább beszélje meg gyermekével. Sokszor mást úgysem tud tenni, minthogy megbízik benne!!

 

Ha tetszik a blog, lájkolja a Facebookon!

 

kép forrása: www.novafm.au